Magyarország miniszterelnöke jól van, de semmi közünk hozzá

Föld S. Péter 2020. október 30. 15:40 2020. okt. 30. 15:40

„A miniszterelnök programjait minden esetben az aktuális járványügyi előírások maradéktalan betartásával szervezzük meg és bonyolítjuk le”. Ezt válaszolta a Hírklikk kérdésére néhány nappal ezelőtt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Azért bátorkodtunk a magas helyhez fordulni, mert kiderült, hogy Vidnyánszky Attila is elkapta a koronavírust, ami nemcsak a színművészeti egyetem kuratóriumának elnöke számára kellemetlen, de közjogi kérdéseket is felvet: nevezett kuratóriumi elnök ugyanis egy nappal korábban a Nemzeti Kulturális Tanács ülésén Orbán Viktorral négyszemközt is tárgyalt. Ezért volt a kérdés, mert úgy gondoltuk, hogy a miniszterelnök egészségi állapota a nyilvánosságra is tartozik.

Ezek szerint nem. Orbán Viktor egyébként jól van, legalábbis, szabad szemmel az állapítható meg vele kapcsolatban, hogy egészségesnek látszik, Pénteken reggel a Kossuth Rádióban például nem maradt el a vele készült szokásos interjú, ahol a miniszterelnök maszk nélkül, ám felelősségteljes arckifejezéssel beszélt arról, hogy az országban terjed a járvány, s mindenkinek be kell tartania az előírásokat. Ezért, mondta Orbán, szigorítások következnek, a rendőrök például mostantól már büntetik is a szabályok megszegőit.

Másfél hónappal ezelőtt, szeptember 16-án még minden szép és jó volt. Akkor azt közölte Orbán a nyilvánossággal, hogy nem kell aggódnunk, mert „aki megbetegszik, azt meggyógyítjuk”. Így, többes szám első személyben beszélt a miniszterelnök, amiből többen arra is következtethettek, hogy nem az orvosok gyógyítják meg a betegeket, hanem az általa megnevezett királyi többes, vagyis, ő maga, személyesen.

Nem kételkedtünk akkor a miniszterelnök szándékaiban – az lett volna a furcsa, ha az ellenkezőjét mondja. Hogy aki megbetegszik az magára vessen, miért kereste a bajt, szívesen meggyógyítanánk, ha tudnánk, de sajnos ez momentán nem áll módunkban. Meglepő lett volna, ha Orbán ezt mondja, pedig ebben is lett volna igazság, az említett szeptember 16-i dátum óta ugyanis több mint ezer honfitársunk halt meg koronavírusban. Ijesztően nagy szám, sok jóval nem kecsegtet, de Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint, pánikra nincs ok, Orbán miniszterelnök pedig péntek reggeli igehirdetésén úgy fogalmazott, hogy a nálunk gazdagabb európai országokhoz képest idehaza a helyzet istenes.

Hogy ő volt-e karanténban, miután a megbetegedett Vidnyánszkyval érintkezett, tesztelték-e, s ha igen, milyen eredménnyel, arra Havasi Bertalan csak a cikkünk elején már idézett semmitmondó választ adta. Nekünk, magyar polgároknak ennyi jut információból, de nincs is szükségünk többre. Ha a polgármestereknek sem árulja el az operatív törzs, hogy az általuk vezetett településeken hányan fertőződtek meg, akkor mi, egyszerű polgárok milyen alapon verjük a nyálunkat. Örüljünk, hogy lyuk van a fenekünkön, és ne akarjuk megtudni, hogy mi van Magyarország miniszterelnökével.