Magyarország nem kap amerikai rakétát, amíg akadályozza Svédország NATO-csatlakozását

HírKlikk 2023. június 14. 19:56 2023. jún. 14. 19:56

Egy amerikai republikánus szenátor azért blokkolta Magyarország 735 millió dollár (260 milliárd forint) értékű fegyverbeszerzését, mert a magyar kormány hosszú ideje nem hajlandó ratifikálni Svédország felvételét a NATO-ba.

James E. Risch, aki a külügyi bizottság egyik vezető tagja, a közleményében arról írt, hogy Magyarországnak nem szabad megakadályoznia, hogy Svédország a NATO-tagja legyen, ha hozzá akar jutni az amerikai fegyvercsomaghoz, amely többek között 24 HIMARS rakétavetőt is tartalmaz több mint száz rakétával – írja a 24.hu a Washington Post cikkét szemlézve.

Mivel már június van és még nem történt semmi, elhatároztam, hogy az új amerikai fegyvereladást Magyarország irányába felfüggesztem – szögezte le a politikus, aki azzal a lehetőséggel élt, hogy a komolyabb fegyverszállítmányokat minden magasrangú bizottsági tagnak jóvá kell hagynia.

Svédország az orosz agresszió hatására már több mint egy éve benyújtotta a csatlakozási kérelmét a NATO-ba, de Törökország és Magyarország még nem ratifikálta.

Forrás: 24.hu