Magyarországon a politikai kultúra újabb mélypontra zuhant

HírKlikk 2019. október 16. 10:06 2019. okt. 16. 10:06

„Diadal az Orbán-rezsim felett” - ezt a címet adta cikkének Keno Verseck, a Der Spiegel tudósítója. Rámutatott: ez volt Orbán Fidesz-pártjának egy évtized után az első nagy veresége, és a miniszterelnök leváltásának főpróbája is lehet. Bár hivatalosan csak egy közigazgatási választás volt, de valójában népszavazás lett az Orbán-rendszerről, és arról szólt, hogy le lehet-e győzni választáson a Fideszt. A kudarc alighanem a mai magyarországi ellenzék végét jelentette volna, de az ellenzék a legtöbb előrejelzéssel ellentétben sikeresen szerepelt.

Az ellenzéki pártok a legtöbb helyen egy közös jelölttel léptek fel, vagy legalábbis nem állítottak egymással szemben jelölteket. Sokan ebben afféle utolsó esélyt láttak az Orbán elnyomó politikai és adminisztratív rendszere elleni fellépésre. A Fidesz számára riasztó jel volt, hogy az ellenzék, amelynek nyomorúságos állapotáról Orbán sokszor gúnyolódott igen lenézően, mégiscsak összefogott, és közösen indult a választáson.

Ennek megfelelően a kampány a legtisztességtelenebb és legpiszkosabb volt, amelyet Magyarország valaha is megélt, a politikai kultúra újabb mélypontra zuhant - írta Verseck, és felsorolta az ellenzéki jelöltek rendőri zaklatását, a megmozdulások zavarását a Fidesz aktivistái által, az abszurd hazugságok terjesztését az ellenzék terveiről, a meghamisított felmérések publikálását a kormánysajtóban, az ellenzéki jelöltek titokban felvett beszélgetéseit, és egy prostituált által csapdába csak ellenzéki jelöltről készült szexvideót.

Emellett Orbán és a Fidesz politikusai többé-kevésbé burkoltan utalgattak arra, hogy azoktól a településektől, ahol ellenzékiek nyernek, megvonják a támogatásokat. Kitért a szerző a Borkai-videóra is, azzal, hogy a sajtó a győri polgármester legalábbis gyanús gazdagodásáról szóló cikkeket is közölt, és ezzel Borkait a sok Fidesz-politikusra jellemző korrupció jelképévé tette, ami alighanem sok szavazatába került a kormánypártnak.

Mindazonáltal több mint kétséges, hogy az ellenzék meg tudja-e ismételni mostani eredményét a 2022-es parlamenti választáson, különösen mivel a feltételek a parlamenti választáson még sokkal tisztességtelenebbek, és még több előnyt biztosítanak a Fidesznek, mint az önkormányzati választásnál. Nem kizárható az sem, hogy a feltételezettnél többen rendezkednek be az Orbán-rezsimre, ezt jelzi, hogy Borkai Zsoltot Győrben a szexvideó és a korrupciós vádak ellenére megválasztották - írta Verseck.

Forrás: Hírklikk