Magyarországon titkosszolgálati hadműveletnek tűnik a vakcináció

Millei Ilona 2020. december 5. 14:45 2020. dec. 5. 14:45

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szerint nincs jelentősége annak, hogy a Covid-19 elleni védőoltásokra az Európai Unió engedélye egy vagy két héttel később lesz meg, mint a briteké. Annál is inkább, mert az angol eljárás az unióból való nem is oly régi kilépésük okán lényegében megfelel az uniós gyakorlatnak. Orbánnak ezért az önző, kicsinyes, hatalompolitikai érdekek érvényesítése helyett, sokkal inkább azzal kéne foglalkoznia – aminek egyáltalán nem látni a nyomait –, hogy ha egyszer hozzáférhető lesz a vakcina, miként tudjuk megkezdeni az oltást. Magyarországon ez mintha egy titkosszolgálati hadművelet lenne, vagy pedig tényleg nem foglalkoznak vele, amit a volt miniszter hihetetlenül nagy felelőtlenségnek tart.

Orbán azt mondta szokásos pénteki rádióinterjújában, hogy a britek csapást mértek az unióra azzal, hogy az Egyesült Királyságban már pár héten belül elkezdik az oltásokat, és ezzel bebizonyították, hogy sokkal jobban járnak azok, akik kilépnek az unióból. Igaz ez? 

Az orbáni kijelentés ténylegesen egybevág azzal az unió- és szolidaritás-ellenes retorikával, ami most már folyamatosan és egyre jellemzőbb módon megfigyelhető a miniszterelnöknél. Az a fajta versenyfutás, amire utal, semmilyen módon nem írhatná fölül a biztonságosság és a hatásosság szempontjait. Hozzáteszem, a brit engedélyezés alig egy-két héttel előzi meg az európai uniós engedélyezési gyakorlatot, ráadásul, mivel a brit kilépés nem olyan rég történt, az angol eljárás lényegében megfelel az uniós gyakorlatnak. Ezért nincs jelentősége annak, hogy az Európai Unió engedélye egy vagy két héttel később van meg, és ezzel kapcsolatban nem is tulajdonítok jelentőséget Orbán szavainak. Ám annak annál inkább, hogy a miniszterelnök minden alkalmat megragad arra, hogy Brüsszelt főellenségként beállítva, valamilyen módon saját nagyságát próbálja igazolni. Megdöbbentő, ahogy minden alkalmat kihasználva, önző, kicsinyes, hatalompolitikai érdekek mentén minősít bármilyen történést, legyen az járvány elleni védekezés, vagy bármi más. Ahol nekitámadhat az Európai Uniónak, ott neki is támad. 

Ráadásul szerintem a pénteki kijelentésében inkább az van, hogy nem véletlen, hogy mi vakcina-ügyben elindultunk az oroszok és a kínaiak felé. Pedig tudomásom szerint, az oroszok még egyáltalán nem állnak készen arra, hogy a vakcinát nagyobb mennyiségben előállítsák, arra pedig különösen nem, hogy exportálják is azt.

Az unión kívüliségen, vagy más egyében múlt, hogy a britek hozzájutnak a vakcinához, és pár héten belül megkezdik az oltásokat?

Az Európai Unióban is megkezdődik az oltás még ebben az évben. Nyilván sok függ attól, hogy melyik ország hogyan készült fel a logisztikára. Orbánnak sokkal inkább azzal kéne foglalkoznia – aminek egyáltalán nem látom a nyomait –, hogy ha egyszer hozzáférhető lesz a vakcina, akkor miként történik majd a beszállítás, hogyan gondoskodnak a tárolási feltételekről, arról, hogy az oltóanyagot hogyan juttatják el az előírás szerinti hőfokon a megfelelő helyre, hogyan zajlik az oltásra jelentkezők értesítése. Az angolok már réges-rég megtették az ehhez szükséges intézkedéseket, elkészítették az intézkedési terveket, azokat nyilvánosságra hozták.

És Magyarországon?

Magyarországon semmi nem látszik ebből. Ugye belengették, hogy lesz majd egy honlap, amire fel lehet iratkozni, de ez a honlap se látható sehol, állítólag majd a jövő héten már az lesz. Orbán beszélt 13 ezer oltóhelyről is, de azokról sem tud senki semmit. Több háziorvost megkérdeztem, tőlük tudom, hogy senki semmilyen értesítést nem kapott arról, neki egyáltalán ebben milyen feladata van. Eközben pedig az influenza elleni védőoltások igényeit se elégítik ki, mert az sem mérték fel rendesen. Ezért nekem komoly aggályaim vannak atekintetben, hogy ha egyszer valóban hozzáférhető lesz a védőoltás, és Magyarország is hozzájuthat az igényelt mennyiségekhez, akkor hogyan szervezik meg az oltásokhoz való hozzájutást, annak beadását. Egy, a helyzet magaslatán egyáltalán nem álló tiszti főorvos, egy szétzilálódott népegészségügyi szolgálat és egészségügyi rendszer ezt hogyan tudja megoldani. Erős kétségeim vannak.

Azt is mondta Orbán, hogy az operatív törzs már meghatározta azt a sorrendet, hogy kik fognak részesülni először a vakcinából, ezek az egészségügyi dolgozók lesznek. Ez rendben is van. De eddig arról volt szó, hogy a nagyon betegek, a nagyon veszélyeztettettek, vagyis az idősek. Lehet, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy ahonnan csak lehet vakcinát szerezzen be, ám mégsem tud elegendő mennyiséghez hozzájutni?

Azt hiszem, hogy a lekötött mennyiségekkel nincs baj, az uniós kereteken belül elég mennyiségű vakcinát kötöttek már le különböző gyártóktól. De arról, amivel most már ténylegesen egyre többet kellene foglalkozni, arról elég keveset lehet tudni. Minden ország – és erre nemzetközi ajánlások is vannak –, a védekezés frontvonalában levők vakcinációját  teszi elsődlegessé. Nyilvánvalóan idetartoznak az egészségügyi, és a rendvédelmi  dolgozók. Azt, hogy a többi sorrendet hogyan, milyen módon alakítják ki – és itt nyilván a betegség szempontjából különösen veszélyeztettek, a cukorbetegek, a szívbetegek jönnek elsősorban szóba –, nálunk erről egyáltalán semmit nem lehet tudni. Én pedig azt gondolom, az emberek számára fontos lenne, hogy erre már most felkészüljenek. Magyarország úgyis az európai sor végén áll mindenféle védőoltás iránti bizalom tekintetében. Egyre kevesebben bíznak a vakcinákban, és ebben nagy szerepet játszik az átláthatatlan, nagyon ellentmondásos, zavaros kommunikáció. Ha nem osztjuk meg időben a megfelelő információkat arról, hogy ezek a védőoltások milyenek, mennyire hatásosak, biztonságosak, akkor a nálunk folyó „orosz rulett” aláássa a védőoltásokba vetett bizalmat. Nagyon jó lenne, ha már nyilvánosságra kerülne minden.

Ha valami csoda folytán holnapután hozzájutnánk valamiféle vakcinához, egyáltalán meg tudnánk kezdeni az oltások beadását? 

Egyáltalán nem látom az erre való megfelelő felkészültséget. Lehet, hogy a legkülönbözőbb titkos tervek vannak, de… Minden uniós országban a megfelelő nyilvánosság mellett készülnek erre. Már elkezdték az embereket tájékoztatni, gondoljunk Németországra, Angliára. Magyarországon ez mintha egy titkosszolgálati hadművelet lenne, vagy pedig tényleg nem foglalkoznak vele. Én ezt hihetetlen nagy felelőtlenségnek tartom!