Magyarországra költözött az olimpiára készülő többszörös osztrák bajnok

Márkus 2018. szeptember 4. 06:58 2018. szept. 4. 06:58

Nagyapja halálos ágyán tett ígéretét betartva hazaköltözött Magyarországra Berei Mózes József többszörös osztrák ifjúsági bajnok műkorcsolyázó.

Berei Mózes József, azaz Pepe a több mint négyszáz éves nagykőrösi Arany János Református Gimnáziumban kezdte meg hétfőn a középiskolai tanulmányait.

Az ifjú tehetség minap a köztévé vendége volt édesanyja, Zsuffa Tünde írónő társaságában és ott árulták el, miért is döntöttek úgy, hogy visszaköltöznek Magyarországra.

Pepe korát meghazudtoló érettséggel mondta el, hogy bár az édesanyja szerint ő egy osztrák gyerek, mindig is tudta, hogy Ausztria csak az otthona, Magyarország viszont a hazája. Nagyapja ígértette meg vele a halálos ágyán, hogy magyar színekben fog majd versenyezni. Így készül most a 2022-es olimpiára.

Pepe tavaly december 15-én a bécsi Albert Schultz Jégcsarnokban nagy fölénnyel nyert az osztrák Országos Műkorcsolya Bajnokság ifjúsági kategóriájában.

Már ötévesen napi több órás edzésekre járt. Nevelőedzője Margarete Rozum, akivel az évek alatt nagyon jó kapcsolatot alakított ki, hiszen a kezdetekben még abban is támogatta Pepét, hogy ő hozta el az óvodából, az iskolából, ezáltal részt tudott venni az edzéseken.

„Az edzőmet már nyolc éve ismerem és nagyon a szívemhez nőtt, olyan nekem mint a második nagymamám, így nagyon fog hiányozni, de örülök, hogy a jövőben magyar színekben indulhatok, mert mindig a magyar zászló és a magyar Himnusz van a szemem előtt“ - mondta a verseny után Pepe az osztrák közszolgálati rádiónak.

Az ifjú tehetség mellett nemcsak a nevelőedzője áll, hanem egy egész csapat sorakozott fel az elmúlt években. Sergej Gromov tanítja ugrani, de van külön koreográfusa, orosz szárazföldi edzője és balettanára is. Berei Mózes József számtalan osztrák kupa tulajdonosa, és többszörös bajnok. Az Osztrák Szövetség legutóbb a Műkorcsolya szaklapban „egy kis sztárnak“ nevezte, mivel évről-évre komoly fejlődést mutat, és minden versenyszezonban kész egy új oldaláról bemutatkozni.