Magyarországra szankciókat vethet ki az EU Putyin miatt

HírKlikk 2023. április 22. 13:10 2023. ápr. 22. 13:10

Jaak Madison észt EP-képviselő azt javasolta, hogy minden olyan országra vessenek ki szankciókat, amelyek nem hajlandók végrehajtani Vlagyimir Putyin ellen kiadott elfogatóparancsot.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt március 17-én elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az ICC kérelmét elbíráló bírói tanács az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, Magyarországon a magyar jogrendnek tudnak érvényt szerezni, ez alapján nem tudnák letartóztatni az orosz elnököt, mert nincs kihirdetve az ICC-statútum – írja az Index.

A svéd kormány minisztere, Jessika Roswall arról beszélt az Európai Parlamentben, a tanács elkötelezett abban, hogy a háborús bűncselekményeket kivizsgálják, és Oroszországnak biztosítania kell az elhurcolt gyermekek visszatérését Ukrajnába. Jaak Madison, a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia képviselőcsoport észt tagja pedig megemlítette, vannak adatok, amelyek szerint az orosz katonák akár három éves gyerekeket is megerőszakolnak.

„Azt hallottuk egyes országokról, hogy nem fogják el Putyint, ha a területükre lép. Ezekkel az országokkal szemben gazdasági szankciókat kell alkalmazni, és fel kell függeszteni az uniós támogatások kifizetését” – idézte a képviselőt a Szabad Európa.

Név szerint Dél-Afrikát említette, ahol azonban még nem jelentették ki olyan kategorikusan az elfogatóparancs megtagadását, mint Magyarországon. A minisztert egyébként 2019-ben személyesen fogadta Orbán Viktor a Karmelita-kolostorban.

Forrás: Szabad Európa