Májusban indul az előválasztási viták sorozata

HírKlikk 2021. április 17. 14:04 2021. ápr. 17. 14:04

Várhatóan májusban megtartják az első előválasztási vitát az ellenzéki összefogásban résztvevő pártok reménybeli képviselő-jelöltjei. Abban is bíznak, hogy sok hasonló előzi majd meg az augusztus végén kezdődő előválasztási folyamatot. 

Büszke vagyok, hogy kezdeményezésemre az ország első előválasztási vitáját a II. és III. kerület jelöltjei közt fogják tartani. Így kommentálta Facebook-posztjában a Momentum jelöltje, hogy vetélytársai elfogadták kezdeményezését. Berg Dániel úgy vélte, ezzel kiváló példát mutatnak az ellenzéki együttműködés többi jelöltjének is. Az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Tordai Bence, valamint a Demokratikus Koalícióból Kálmán Olga megerősítette, hogy készek a vitára. 

Így aztán a Budapest 4. számú választókerületében indulók példát mutathatnak a többieknek, de elsősorban a választóknak is. Ez a körzet a II. és a III. kerületet fogja át. 2018-ban Varga Mihály pénzügyminiszter szerezte meg a mandátumot, de ő most nem indul. A Fidesz már bejelentette, hogy helyette Gór Csaba – jelenlegi önkormányzati képviselő, polgári foglalkozására nézve ügyvéd – veszi fel a küzdelmet a majdan győztes ellenzéki jelölttel. 

A kormánypárti kiválasztott esélyei pillanatnyilag nem a legjobbak. A Párbeszéd megrendelésére ugyanis a Republikon Intézet közvélemény-kutatást készített a választókerületben. Ebből az derült ki, hogy ha most vasárnap lennének a választások, magasan nyerne az egységes ellenzék listája. Erre voksolna a válaszadók 44 százaléka, míg a Fidesz–KDNP-re 29 százalék. Ugyanakkor magas – 53 százalék – azoknak az aránya, akik még nem döntötték el, kire szavaznának, vagy nem válaszoltak – írja a hvg.hu.

A vitára kész három ellenzéki jelölt közül – a felmérés szerint – Kálmán Olga vezet. Ő a voksok 22 százalékára számíthatna, Tordai Bence 17 százalékot kapna, míg Berg Dánielnek meg kellene elégednie 8 százalékkal. Ezek a számok azonban a következő időszakban természetesen változhatnak, többek között a tervezett vita hatására is. 

A vita lebonyolítására egyébként – amint az várható volt – a 2019-es főpolgármesteri vitában is közreműködő Civil Választási Bizottságot kérték fel. A testület elnöke, dr. Magyar György már jelezte, hogy elfogadták a felkérést. A neves ügyvéd portálunknak is megerősítette, hogy készülnek az eseményre. Először is felveszik a kapcsolatot a jelöltekkel, hogy egyeztessenek a vita kereteiről és időpontjáról. Úgy vélte, az előválasztás első, próbának is beillő eseményét május közepe és vége között rendezhetik meg.

Feltehetően valamennyien egyetértenek Berg Dániellel, aki már idézett posztjában azt írta, 2022-től egy olyan országot szeretnének felépíteni, amelyben lehetőség nyílik az érdemi vitákra. Vagyis meghallgatják egymást és nem túlkiabálni, hanem meggyőzni akarják a másikat

Forrás: hvg.hu