Már 40 ezerért megnézhető, mit épített az unió Szatmáry Kristófnak

HírKlikk 2022. március 20. 13:04 2022. márc. 20. 13:04

Már lehet szállást foglalni abban a badacsonytomaji panzióban, amit részben uniós, részben magyar költségvetési támogatás segítségével húzott fel Szatmáry Kristóf fideszes képviselő cége. Éjszakánként 40 és 65 ezer forintért bérelhető ki egy kétágyas szoba.

Már a nagyközönség is kipróbálhatja azt a négycsillagos badacsonytomaji panziót, amit részben uniós, részben hazai pályázati pénzek segítségével épített fel a fideszes Szatmáry Kristóf. A miniszteri megbízott és parlamenti képviselő vagyonnyillatkozataiból derül ki, hogy összesen több mint 156 millió forintot zsebelt be a badacsonytomaji borászata és panziója felépítésére. A Villa Saive néven működő komplexumban nyolc szobát alakítottak ki és azok már a legnagyobb nemzetközi szállásközvetítő oldalon, a booking.com-on is szerepelnek, a foglalható szálláshelyek közt. 

A beruházás uniós támogatásáról elsőként az Átlátszó írt. A lap szerint 127,6 millió forintos támogatást kapott a Szatmáry 50 százalékos tulajdonában álló  Nimfeum Kft.panzió és borászat kialakítására.  Szatmáry 2016-ban vásárolt Badacsonytomaj külterületén egy 1,3 hektáros birtokot, és azóta ide van bejegyezve a 2014-ben alapított borászati cége, a Nimfeum Kft. is. Az ingatlan nem sokkal a vásárlás után egy telekösszevonással 1,5 hektárosra nőtt, a fele Szatmáry feleségéé lett. A projektről a politikus az Átlátszónak azt mondta, hogy a beruházás összköltsége 269,6 millió forint, amelyet saját tőkéből, hitelből, befektetői kölcsönökből és az uniós támogatásból finanszíroztak. Időközben más címeken is jutott pénzhez a projekt, például 8 millió forintot kaptak a Kisfaludy program keretében, illetve szőlészeti szerkezetátalakítás címén is hozzávágtak majd 20 millió forintot. 

Külön szerencséje volt Szatmáry Kristófnak a környező úthálózattal is. Mint a 24.hu egy korábbi cikkéből kiderült, ugyanis a kormány még 2019 novemberében döntött arról, hogy költségvetési átcsoportosítással 465 millió forint támogatást ad Badacsonytomaj önkormányzatának útrekonstrukciós célokra. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a támogatás az aszfaltozáson és a támfaljavításokon kívül, a vízvezetékrendszer felújítására is felhasználható.

A központi forrásból érkező pénzből azt a néhány kisebb forgalmú külterületi utat javítják fel, amelyeken Szatmáryék birtokához, valamint a Ranolder-villához lehet eljutni. Ez utóbbi korábban a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt. tulajdonában volt, de ma már Rákay Philip érdekeltségébe tartozik.

A tájidegen építkezés ellen a környéken lakók tiltakoztak is – eredménytelenül. A beruházás sok csúszással ugyan, de befejeződött. Mostanra bárki számára foglalható szállás a Villa Saive-be. Márciusra még nem, de áprilisra már lehet szállást foglalni. Igaz, csak április közepétől, addig ugyanis a booking szerint folyamatosan telt házzal üzemel a panzió. 

„A Villa Salve Badacsony egyik legújabb, exkluzív panziója. Hat stílusos kétágyas szobával és két dupla komfortos, tágas, lélegzetelállító balatoni panorámával bíró lakosztállyal várjuk Önöket” – ezt a szállás a saját bemutatkozásában írja magáról. 

A legolcsóbb lehetőség egy 17 négyzetméteres, franciaágyas úgynevezett gazdaságos szoba, amiért 42 ezer forintot kell fizetni egy éjszakára két főnek és az árban reggeli is van. A King Szoba – kilátással a tóra – pedig áprilisra 61 ezer forintért foglalható és az már 45 négyzetméteres.