Már a britek is alkalmazzák a Magnitzky-törvényt – van, aki Orbán nevét emlegeti

HírKlikk 2020. július 8. 18:00 2020. júl. 8. 18:00

„Ha vannak olyan tagállamok, mint Magyarország, amelynek miniszterelnöke, Orbán Viktor Putyin jó barátja, akkor az aligha akarja majd, hogy mindez Magnitsky neve alatt álljon” – idézett egy vélemény a brit City A.M. portál azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia –  nem sokkal az EU-ból történt kilépése után – máris alkalmazni kezdte az emberi jogok súlyos megsértésével és korrupcióval gyanúsított személyeket szankcionáló saját Magnitsky törvényét. A nyolc éve az USA-ban már alkalmazott törvényt az EU nem vette át. Orbán ellen már korábban többen beadványban kértek eljárást az USA-ban. 

Dominic Raab külügyminiszter közzétette az első 49 olyan külföldi állampolgár listáját, akikre szankciókat, egyebek között beutazási tilalmat rónak ki ennek keretében. Dominic Raab miniszter az alsóházban kifejtette: az Egyesült Királyság lépéseket tesz „a despoták csatlósai és a diktátorok pribékjei ellen, valamint azok ellen, „akik Nagy-Britanniában próbálják tisztára mosni rossz úton szerzett, vérrel szennyezett javaikat” – írja a brit City A.M. hírportál. A szankciók a beutazási tilalomtól a vagyonok befagyasztásáig terjednek, és azokra vonatkoznak, akiket „az emberi jogok súlyos megsértésével gyanúsítanak". 

A listán ezúttal szerepel 20 szaúdi állampolgár, akiknek részük volt Jamal Khashoggi újságíró 2018-ban elkövetett meggyilkolásában, valamint két magas rangú mianmari tábornok, akik erőszakos cselekedeteket hajtottak végre a rohingyák ellen. Két észak-koreai szervezetet is szankciókkal sújtottak, amelyeknek „kényszermunkában, kínzásokban és gyilkosságban” volt részük az ország büntetőtáboraiban. Végül a listán szerepel 20 orosz állampolgár, akikről feltételezik, hogy részük volt az orosz Szergej Magnitsky ügyvéd meggyilkolásában. Magnitskyt 2009-ben egy orosz börtönben hunyt el, azt követően, hogy megvádolt orosz tisztségviselőket, hogy nagyarányú adócsalásokat követtek el az általa képviselt Hermitage Capital Management befektetési céggel szemben. 

Nagy-Britannia 2018-ban fogadta el a Magnitskyról elnevezett jogszabályt, a Szergej és Julija Szkripal ellen Salisburyben elkövetett megmérgezés után. Ám a brit belbiztonsági miniszter nem sokkal később javasolta a parlament alsóházában, hogy majd azt követően alkalmazzák, hogy Nagy-Britannia már kilépett az EU-ból. Az új jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy lecsapjanak azokra, akik pénzt mosnak Nagy-Britanniában. 

A jelentés szerint, az új törvény fordulatot jelent a brit külpolitikában. Korábban ugyanis a szigetország szinte kizárólag csak kollektív szankciókban vett részt az ENSZ, vagy az EU tagjaként. 

A miniszterelnöki hivatal közlése szerint, a Raab által bejelentett szankciók azonnal hatályba lépnek. 

Itt jön a képbe Orbán

Bill Browder, a Hermitage Capital vezetője üdvözölte a döntést, és azt mondta, az komoly mérföldkövet jelent az igazságért tíz éve folytatott harcában. Hozzátette: az EU még mindig vonakodik. Emlékeztetett rá: az Európai Unióban bármilyen döntéshez szükséges a 27 tagállam konszenzusa, azaz csakis a legkisebb közös nevező lehet az eredmény. „Ha vannak olyan tagállamok, mint Magyarország, amelynek miniszterelnöke, Orbán Viktor Putyin jó barátja, akkor az aligha akarja majd, hogy mindez Magnyitszkij neve alatt álljon. Nagy-Britannia elfogadta a kihívást, hogy erkölcsös külpolitikát folytasson, és az EU-nak követnie kellene” – szögezte le. 

A Magnitsky az USA-ban

Ha már Orbán Viktor neve szóba került – s ezt már mi tesszük hozzá –: az Egyesült Államokban Orbán már belekeveredett az ottani – már 2012 óta hatályos, a briteknek mintaként szolgáló –  Global Magnitsky-törvénybe. Mint portálunk is nyomon követte: Frontiers of Freedom társelnöke, Radványi Miklós és a washingtoni székhelyű emberi jogi civil szervezet, a Human Rights First külön-külön beadványban fordult a pénzügy- és külügyminiszterhez, hogy a Global Magnitsky törvény keretében, indítsanak eljárást Orbán Viktor, több családtagja és politikustársa súlyos korrupciós ügyletei miatt. Az üggyel foglalkozott a Wall Street Journal is, amely az Átlátszó-val közös cikkét Orbán Viktor májusi, Fehér Házban tett látogatása idejére időzítették.
Az eredeti beadványban megnevezettek:
(a titulusok, ahogy a 2018 februárjában benyújtott dokumentumban  szerepelnek):

  • Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke;
  • Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter;
  • Rogán Antal, a miniszterelnök miniszteri rangú kabinetfőnöke;
  • Polt Péter, Magyarország legfőbb ügyésze;
  • Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke;
  • Orbán Győző, Orbán Viktor édesapja;
  • Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége;
  • Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere;
  • Tiborcz István, Orbán Viktor veje.

És még hol volt a Microsoft botrány?

A beadványok ráadásul még a Microsoft-botrány előtt készültek. Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálata bő egy éve megállapította, hogy áthatja a korrupció a Microsoft magyarországi tevékenységét. A Microsoft erre megegyezést kötött az amerikai igazságüggyel: 25 millió dollár büntetést fizet, cserébe nem emelnek vádat a cég ellen, amiért 2013 és 2015 között a magyar leányvállalata és az Orbán-kormány korrupt módon – közvetítőcégeket és hivatalnokokat gazdagítva – kötött szerződést. 

Az amerikai minisztérium és a Microsoft megállapodásának teljes szövegét nyilvánosságra hozta, s más kínos leveleket is közzétettek. Az Orbán és kormánya számára legkínosabb részletek között van az, hogy 2014 júniusában a Microsoft magyar leányvállalatának egyik dolgozója az óriáscég redmondi központjának küldött e-mailjében egy utóbb korrupciósnak ítélt ügylet kapcsán, szó és betű szerint, a következőket írta: „Egészen a miniszterelnökig mindenkitől begyűjtöttük a kormányban a jóváhagyást”.

Forrás: Hírklikk