Már lehet tudni, hogyan tér vissza a vírus

HírKlikk 2020. augusztus 1. 12:04 2020. aug. 1. 12:04

A Föld déli felén jelenleg tél van, ezért a kutatók a koronavírus-járvány terjedésének ottani megfigyeléséből vonnak le következtetéseket.

A Bloomberg alapján, a napi.hu arról számol be, hogy a közegészségügyi szakemberek hajlanak arra a feltételezésre, hogy a koronavírus óriási támadást indít az Egyesült Államokban és Európában, amikor a nyár véget ér, és visszatér a hűvösebb idő. Ezt nem pusztán elméleti becslések, előrejelzések és várakozások okán jósolják, hanem valós, a Föld déli felén megfigyelt jelenségek alapján teszik. Ausztrália második legnépesebb városában, Melbourne-ben például márciusi első megjelenésénél súlyosabb rohammal tért vissza a vírus.

A kutatók arra következtetnek, hogy a járvány egymást követő hullámai egyre erősebbek lehetnek, főleg olyankor, amikor az emberek a hidegebb idő miatt, zárt terekbe húzódnak, közelebb kerülnek egymáshoz és több időt töltenek el egymás mellett. A járványügyi szakemberek ezért jutottak arra a következtetésre, hogy ősszel akár a tavaszinál súlyosabb fertőzési hullám is végigsöpörhet a Föld északi felén.

Az ötmillió lakosú Melbourne-t több, mint három hete ismételten le kellett zárni és az előre tervezett hat hetes zárlatot meghosszabbítják. Tény, hogy Victoria állam vezetése elkövetett hibákat a járvány kezelésében, ám ettől függetlenül, megállapítható, hogy a vírus erőteljesebben tért vissza

Az ausztrál tapasztalatok alapján, a szakértők biztosra veszik, hogy az egyenlítőtől észak felé távolabb lévő országokban erősödni fog a fertőzésveszély, ezért már most sürgetik az illetékes hatóságokat, hogy tegyenek erőteljesebb megelőző lépéseket, mielőtt megjön a hidegebb idő. Ha akkor enyhítik a korlátozásokat, amikor a fertőzés erősödik, abból baj lesz – jósolja Stephen Duckett ausztrál kutató, aki korábban egészségügyi államtitkárként is dolgozott hazájában.

Forrás: Napi.hu