Már márciusban tömegesek lehettek a megbetegedések Magyarországon

HírKlikk 2020. április 7. 13:25 2020. ápr. 7. 13:25

Orbán Viktor a vírus elleni harcra hivatkozva ragadta meg a hatalmat, de vannak, akik más okokat feltételeznek. Amióta Orbán Viktor felhatalmazást kapott – elvben a pandémia elleni harcra –, hogy akármeddig rendeleti úton kormányozzon, a kormány nagyon felélénkült sok területen, amelynek köze sincs a járványhoz – írta a The New York Times, amely ismertette a Semjén Zsolt által beterjesztett salátatörvényt.

Szombatig a magyar hatóságok kevesebb mint 700 esetet tártak fel, de sok orvos attól tart, hogy a számok csak azért ilyen alacsonyak, mert nagyon kevés embert teszteltek. A vasárnapig végrehajtott mintegy 20 ezer teszt az Európai Unióban a lakosságra vetítve, az egyik legalacsonyabb. A hamis hírekről szóló új rendelkezések megnehezítették a járvány valós kiterjedésének kutatását, és csak kevesen hajlandóak nyilatkozni. Számos jel azonban arra utal, hogy a helyzet súlyosabb lehet, mint amit a hivatalos adatok mutatnak. Dr. Ledia Lazeri, a WHO magyarországi igazgatója egy hónappal ezelőtt azt mondta egy külföldi diplomatának, hogy már március második hetében megkezdődött a vírus széles körben való terjedése, amiről dr. Müller Cecília tisztifőorvos pénteken azt mondta, hogy ez a küszöbön áll.

Ugyanakkor más diplomaták is azt jegyezték meg, hogy aggasztó információkat hallottak a WHO egy tisztségviselőjétől. A WHO többszöri kérdésre sem foglalt állást. Vasárnapi közlés szerint, 34 ember esett áldozatul a koronavírusnak, de sok orvos attól tart, hogy számos halálesetet más betegségeknek tulajdonítottak – írta a lap, és erre példaként előhozta egy 99 éves asszony esetét, aki a hivatalos papírok szerint, tüdőgyulladásban halt meg, noha az őt rendszeresen látogató lánya hasonló tüneteket produkált, és egy teszt később kimutatta, hogy fertőzött. A kormány csendben bezárta a Szent Imre Kórházat is, ahol a vírus terjedni kezdett a személyzet körében – mondta el két orvos is, neve mellőzését kérve. A kórház a kérdezőt egy kormányszóvivőhöz irányította, aki kétszeri megkeresésre sem válaszolt. Egyes bírálók úgy vélik, a kormány késve kezdte alkalmazni a már rendelkezésre álló teszteket.

Ugyanakkor más orvosok elismeréssel szóltak a kormány tevékenységéről. A cikk Zacher Gábort idézte, aki azt mondta: jelenleg nem látja, hogy „nagy szar lenne a palacsintában”. Zacher, aki korábban sokszor bírálta a kormányt, ezúttal elismeréssel szólt a társadalmi távolságtartást szolgáló intézkedésekről, amelyeket Magyarország sok más európai országnál korábban vezetett be. 

Sokak szerint, Orbán pandémiára adott válaszával kapcsolatban a problémák nem a jelen intézkedésektől vannak, hanem attól, hogy hivatalba lépése óta, rendszerszerűen elhanyagolta az egészségügyet. Az egészségügyi kiadások erősen csökkentek az ország gazdasági teljesítményéhez képest, és megszüntették az egészségügyi minisztériumot. A magyar orvosok mintegy tíz százaléka vándorolt ki Orbán Viktor jelen kormányzásának első hét évébe,n a magasabb jövedelmeket keresve, mert az orvosok keresete Magyarországon Európában a legalacsonyabbak között van. Orbán alatt nőtt a daganatos betegségek miatt bekövetkezett halálesetek aránya, amely így a legrosszabb az EU-ban.

A kormány már korábban sem mert nyilvánosságra hozni a kórházi fertőzésekben elhunytakkal kapcsolatos adatokat, de a koronavírus szempontjából a legnagyobb baj a járványügyi hatóságok 2017-es megszüntetése volt. Az alulfinanszírozás éveiben források nélkül hagyták az egészségügyet, és legutóbb még azon is vita volt, hogy a kormánynak kell-e biztosítani a maszkot és egyéb védőfelszerelést az egészségügyi dolgozóknak, vagy maguknak kell róla gondoskodni. Végül egy budapesti klinika igazgatóját idézte a lap, aki azt mondta, „Az egészségügyi dolgozók fegyverek nélkül mennek a harcba, és az embernek olyan érzése van, mintha csúzlival próbálna lelőni egy rakétát”.

Forrás: Hírklikk