Már megint negatív példa lett Magyarország

HírKlikk 2021. április 7. 17:00 2021. ápr. 7. 17:00

Az emberi jogok szándékoltan a koronavírus elleni harc járulékos veszteségévé válnak – erre hívta fel a figyelmet az Amnesty International. Igen sok kormányfő a népe fokozódó elnyomására és a jogok további korlátozására használja fel a járványt – idézi a nemzetközi jogvédő szervezet szerdán közzétett, 400 oldalas jelentését a Der Standard. Magyarország már megint negatív példa.

A jelentés – ismerteti a Der Standard  – az elmúlt év lecsúszásait sorolja, így a nők elleni fokozódó erőszak, az egészségügyi ellátásban mutatkozó diszkrimináció, valamint a véleménynyilvánítási szabadság korlátozása terén. Annemarie Schlack, az AI ausztriai szervezetének vezetője a lapnak kifejtette: nem feltétlenül csak a klasszikus diktatúrákat kell nézni, elég egy pillantást vetni Magyarországra, ahol Orbán Viktor egy felhatalmazási törvény alapján kormányoz, és például tovább korlátozta a sajtószabadságot. 

További példaként hozta fel, hogy számos államban a biztonsági erők durván lépnek fel az emberek ellen, és az AI kutatásai szerint Brazíliában például tavaly, az első félévben 3181 embert öltek meg rendőrök, több mint hét százalékkal többet, mint egy évvel korábban; az áldozatok többsége fekete bőrű volt. Schlack számos további példát sorolt, és megállapította: bár világszerte egyre több példa látható az emberi jogok megsértésére, ugyanakkor egyre több ember vesz részt e jogok védelmében. Ugyanis az emberek most saját bőrükön érzik, hogy milyen az, amikor megnyirbálják a jogaikat.  

 
Forrás: Hírklikk