Már megint Orbán lesz a kerékkötő

HírKlikk 2020. július 13. 17:43 2020. júl. 13. 17:43

A nemzetközi sajtó széles körben, egyelőre csak röviden, hírügynökségi jelentések alapján adott hírt arról, hogy Orbán Viktor szerint, Magyarország megvétózhatja az EU koronavírus-mentőcsomagját, ha azt a jogállamisághoz kötik. A Reuters brit hírügynökség – amelynek jelentését közreadta a The New York Times  is – rámutatott: Orbán jobboldali nacionalista, aki példátlan hatalmat összpontosított a saját kezében, amióta egy évtizede megnyerte a választásokat, évek óta gyakran összecsap az EU végrehajtó testületével a demokratikus kormányzástól való eltérése miatt.

Az EU 27 tagállamának vezetői a jövő héten találkoznak első ízben személyesen, amióta a járvány leállította a brüsszeli tanácskozásokat. A mostani csúcs fő témája az EU többéves költségvetése és a járvány utáni helyreállítást célzó csomag részleteinek tárgyalása. Orbán a magyar közszolgálati rádióban kijelentette, „Megvétózhatjuk (a végső megállapodást), mert egyhangú döntés szükséges, de szembekerülnénk a többi 26 tagállammal. Ezt csak végső megoldásként szabad megtenni”. 

Az EU 750 milliárd eurót szándékozik elkölteni a járvány által leginkább sújtott tagállamok gazdasági fellendítésére, és Orbán szerint, ezt a pénzt „fair és rugalmas módon” kell elkölteni. „Feltétlenül el kell kerülni, hogy ezt összekeverjék a politikával – ez Magyarország legfőbb feltétele”, szögezte le.

Amikor szerdán az Európai Parlamentben egy magyar liberális képviselő feltette a kérdést Angela Merkelnek, a soros elnökség tisztjét betöltő Németország kancellárjának, hogy felkészült-e az EU arra, hogy minden támogatást a demokratikus normák magyarországi tiszteletben tartásához kössön, Merkel azt mondta, „A jog uralmának megvédelmezése fontos… Mondunk majd dolgokat, ha Orbán Viktorról lesz szó. Éberen figyelni fogjuk, hogy ott mi történik”. Orbán pénteken visszavágott, és lesöpörte a bírálatokat, a liberálisok szótépésének minősítette, akik folyton megpróbálják összekötni az ideológiájukat az EU gazdasági ügyeivel. „Ez zsákutca” – mondta.

Az ellenzéki Magyar Szocialista Párt rámutatott, hogy Orbán álláspontja képmutató, és azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy az elmúlt tíz évet a demokratikus normák magyarországi lebontásával töltötte – írta a Reuters.