Már Mészáros Lőrincnek is van strómanja?

Németh Péter 2019. július 11. 11:16 2019. júl. 11. 11:16

Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere ezentúl egyedül vezeti a TV2 anyavállalatát - számol be róla a media1.hu. Mondhatnánk, hogy villámkarrier, hisz áprilisban még csak vezérigazgató helyettes volt az említett úr, név szerint Tima János – igaz már akkor sem lehetett semmilyen tranzakciót lebonyolítani az aláírása nélkül -, de lám alig pár hónap kellett ahhoz, hogy előre lépjen, mégpedig az első helyre.

Viszont, ha rápillantunk az életrajzára, még sem mondhatjuk, hogy váratlan az előmenetel, Mészáros Lőrinc barátja ugyanis már eddig is bizonyította, hogy nem pusztán jó barát, hanem megbízható üzlettárs is.

Íme az említett életrajz: Tima János diplomáját 2005-ben a Modern Üzleti Tudományok Főiskola Gazdálkodási Szakán, vállalkozás menedzser szakirányon szerezte. A pénzügyi területen 2005-től 2017-ig a Provident Zrt-nél, a Budapest Bank Zrt-nél és az FHB kereskedelmi Bank Zrt-nél fiókigazgató, illetve gazdasági igazgató tisztségeket töltött be. 2013 és 2017 között a Mészáros és Mészáros Kft. gazdasági igazgatója. Jelenleg a T-Ingatlanfejlesztő 2016 Kft., az Agrosystem Zrt., a Magyar Sportmárka Zrt., a Veszprém Handball Zrt., a RÉZ-HEGY Településfejlesztő Kft., a MÁTRA ENERGY Holding Zrt., a 4IG Nyrt., a Keszthelyi Holding Zrt. felügyelőbizottságának tagja, a KONZUM Nyrt. és az OPUS Globál Nyrt. felügyelőbizottságának és auditbizottságának elnöke. Ezzel párhuzamosan ügyvezető igazgató a K-Investment Partner Kft., az ECHO Penisola Kft., B+T Management Kft., a Wellnesshotel Építő Kft. vállalkozásokban, az igazgatótanács, illetve az igazgatóság tagja a Wamsler SE, Appeninn Vagyonkezelő Nyrt., vállalkozásokban. A Talentis Consulting Zrt-nél 2018 áprilisa óta igazgatósági tag és vezérigazgató. Mérlegképes könyvelő.

Láthatjuk tehát, hogy Tima hasonlóan sokoldalú, mint Mészáros Lőrinc, nincs olyan terület, ahol ne lenne hasznosítható. Persze tudjuk: egy jó könyvelő aranyat ér, sokat tud, és sokat tehet azért, hogy a dolgok rendben legyenek. Ha értik mire gondolok. (Bár mostanában az ilyen tudásnál többet érnek a jó a kapcsolatok; olvashattuk, hogy miként reagált arra Vidnyánszky Attila Nemzeti Színház-i főigazgató és számos más cím tulajdonosa, amikor arról érdeklődött, hogy mennyi ideig tart a doktori cím megszerzése: azt mondta, mivel a válasz szerint legalább öt évig, hogy majd hozunk rá egy törvényt.

De nem muszáj mindenre törvényt hozni, elég, ha például a NAV nem mindent vesz észre. Ez azonban már összeesküvés elmélet.  Mint ahogy az is, hogy Tima áprilisi kinevezésekor is írtak már olyasmiről, ami épp a napokban vált különösen érdekessé. „Tulajdonképpen Mészáros összes tőzsdei vállalatában – az Opusban, a Konzumban, az Appeninnben és a pletykák szerint a T-Systems megvásárlására hajtó 4iG-ben is szerepet kapott Tima János” – számolt be róla a G7 portál, ismételjük: még április 12-én. A rejtélyes tranzakció lezárásáról a minap számoltunk be, mint ahogy arról is, hogy ennek a lépésnek veszélyes következményei lehetnek a választások tisztaságára nézve.

Maradjunk azonban egyelőre a Mészáros-Tima duónál. Hogy is fogalmazott Ungváry Krisztián történész a Fidesszel kapcsolatban? Ha már nem védi a párt tagjait a Polt-féle ügyészség, szinte mindenki a börtönben fogja végezni. Mi nem vagyunk ilyen optimisták, sem radikálisok, az mindenestre egészen elképesztő, ahogy ez a kör szép fokozatosan felvásárolja Magyarországot. Egyesek szerint voltaképpen minden mögött ott áll Orbán Viktor, azt is le szokták írni az egykori gázszerelőről, hogy stróman – mi ezt sem engedjük meg magunknak. Mint ahogy azt sem, hogy azt feltételezzük, hogy már a strómannak is van strómanja.

Elégedjünk meg annyival, hogy elég valahol Felcsút környékén létezni, gázszerelőnek, mérlegképes könyvelőnek lenni, az ember máris polgármesterré, vagy alpolgármesterré lesz vagy Felcsúton, vagy Alcsútdobozon. És ha ez megtörténik, máris egyenes út vezet a cégbirodalmak felé. Ezen az úton – nekik – csak egy apró lépés most a TV2 feletti uralom, illetve mellette a Lánchíd Rádió és a Heti Válasz tulajdonjogának a megszerzése -, a nagy ugrás még hátravan. Az életrajz még korántsem teljes; látjuk abban még a T-Systems sem szerepelt.

Téved tehát Ungváry, amikor börtönt vizionál. Oda majd Demeter Mártát akarják küldeni. Többek között.