„Már nagyon fáradtak vagyunk”

HírKlikk 2020. szeptember 24. 16:07 2020. szept. 24. 16:07

Orbán Viktor megvonta a budapesti SZFE autonómiáját, a hallgatók pedig védekeznek Orbán antidemokratikus politikája ellen – írta a bécsi Der Standard, amely interjút közölt Bagossy Lászlóval, aki szerint ez a hatalom demonstrációja az Európai Unióval szemben. „Egyszerűen nem hiszem el, hogy az európai politika nem tesz semmit ez ellen, hanem ölbe tett kézzel nézi, hogy hogyan nyirbálják meg a szabadságot; ez az Európai Unió felelőssége, nem a magyar népé” – mondta.

A Der Standard ismertette, hogy mely külföldi intézmények és sztárok juttatták kifejezésre támogatásukat, és rámutatott, hogy ebben az iskolában képezték ki a mai magyar színházi élet főszereplőit, Ascher Tamástól Mundruczó Kornélon át Schilling Árpádig és Bodó Viktorig. Felidézte, hogyan adták át az egyetemet egy alapítványnak, amelynek kuratóriumába az egyetemtől távolálló személyeket, köztük kőolaj-konszernek képviselőit  ültették be. 

A kuratórium elnöke és a folyamat főszereplője Vidnyánszky Attila, aki számos magas tisztséget mondhat a magáénak, és így ellenőrzése alatt tartja a magyar színházi életet. A történtek miatt, kollektívan lemondott az egyetem eddigi vezetése –- írta a szerző. 

Bagossy elmondta, hogy a lemondottak szerződése szeptember végén lejár, de már életbe is lépett egy új rendelkezés, amelynek értelmében az új vezetőket Vidnyánszky választhatja majd ki, ami botrány. „A történések hovatovább teljesen abszurdak. Követeljük vissza az autonómiánkat” – mondta. Kifejtette: nem tudják, mi következhet még, de mindenesetre „szép meglepetés” lesz, mert a kuratórium jelenlegi tagjainak fogalmuk sincs az egyetem tevékenységéről, vagy a tanításról.

„A diktatórikus szempontból a politika a lényeg, és Vidnyánszky az egész magyar színházi életet uralja”. Bagossy kifejtette: az ország legkisebb egyeteméről van szó, vagyis Dávid és Góliát harcáról, és tudják, hogy a kicsik csak a mesében szoktak győzni. „Ha elvesztjük ezt a harcot, akkor fontos lenne, hogy az európai intézmények befogadják a színházi menekültjeinket” – mondta. Megjegyezte, hogy Enyedi Ildikó világszinten jelentős rendező nem tudja tovább tanítani az osztályát. 

Már most is nagy az elvándorlás a fiatalok körében, egyebek között Ausztria felé is, bár persze mindenki a hazájában szeretne dolgozni, és harcolni is fognak ezért. Bagossy arra a kérdésre, hogy a politika nacionalista vonalat követ, de vajon hogyan érinti ez az egyetemet, kifejtette: ezt senki nem tudja, ugyanis program nem létezik. Vidnyánszky soha semmit nem mondott a terveiről, csak hazugságok és politikai frázisok vannak, tulajdonképpen tragikomikus az egész, nem tudni, mit akarnak a hatalmon és az ellenőrzésen felül. 

Az újságíró megállapította: Vidnyánszky sok tisztséggel rendelkezik, és már le is bontott intézményeket, például Kaposváron, de nem valósított meg „nacionalista reformokat”. Bagossy szerint alighanem ő maga sem hiszi, hogy ez lehetséges, és nincs is rá ideje, el van foglalva a hatalom szervezésével. Arra a kérdésre, hogy érthetetlen, hogy meghódít egy területet, és aztán nem csinál vele semmit, Bagossy László kifejtette: ez az orbáni elv. Vidnyánszky Orbán katonája, és nem muszáj neki feltétlenül valami újat építeni itt: ez a hatalom demonstrációja az Európai Unióval szemben.

„2004-ben – amikor Magyarország csatlakozott az EU-hoz –, soha nem gondoltam volna, hogy valaha újra tekintélyelvű rendszerben kell majd élnem. És egyszerűen nem hiszem el, hogy az európai politika nem tesz semmit ez ellen, hanem ölbe tett kézzel nézi, hogy hogyan nyirbálják meg a szabadságot. Ez az Európai Unió felelőssége, nem a magyar népé” – mondta. Arra, hogy mit várna el, Bagossy azt mondta, szankciókat várna, botrány, hogy az EU tűri ezt az eljárást.

Kérdésre kifejtette: a színház azért olyan fontos Orbán számára, mert ellenőrizhetetlen nyilvános tér. A magyar színházi világ erős, és nem mindegy, hogy mit gondolunk, és mely álláspontokat képviselünk. De az autonómiától való megfosztás nem csupán a színházat érinti, a modellváltás, amelynek keretében az egyetemeket alapítványoknak adják át, teljesen átfogó, pedig ez csalás, hiszen az alapítványok nem magánkézben vannak, hanem továbbra is az állam finanszírozza ezeket, a teljhatalom pedig a minisztériumé. 

Arra a kérdésre, hogy tart-e a megszállt épület kiüríttetésétől, azt válaszolta: ez nagyon rossz sajtóvisszhangot vonna maga után, azonban Orbán nem fél, mert az EU nem mutat politikai erőt. Magyarország aláírta a bolognai egyezményt, amelyet most megsért, ezért ez európai ügy is. Végül azzal kapcsolatban, hogy fenntartják-e a megszállást, Bagossy László elmondta, „Már nagyon fáradtak vagyunk. A forradalom nonstop tevékenység, és fizikailag is nagyon megerőltető”.

 
Forrás: Hírklikk