Már nincs hivatalában az Orbán Viktor számára kínos GDP-adatokat számoló KSH főosztályvezető

HírKlikk 2023. október 12. 09:00 2023. okt. 12. 09:00

Váratlanul távozott a statisztikai hivataltól a nemzeti számlák főosztály vezetője, aki 27 éve számolta a bruttó hazai terméket.

Kellemetlen meglepetést okozott kormánykörökben és az elemzők között is a második negyedéves GDP-adat. A recesszió végét, negyedéves alapon már árnyalatnyi növekedést vizionáltak, ehhez képest hidegzuhanyként érkezett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése: 2,3 százalék a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

A 24.hu megpróbálta elérni a GDP-számításokat végző nemzeti számlák főosztály vezetőjét, de a hivatali mobiltelefonja azt ismételgette, hogy a szám nem kapcsolható, a KSH honlapján pedig új vezető neve tűnt fel. Érdeklődtek a statisztikai hivatal elnökénél, Kincses Áronnál, mióta van új vezetője a főosztálynak, de nem adta meg a kinevezés időpontját.

A lap szerint jelenlegi és volt KSH-s körökben az a hír tartja magát, hogy a korábbi főosztályvezető távozása összefügg a vártnál rosszabb makrogazdasági adatokkal, sőt a 24.hu-nak név nélkül nyilatkozó források úgy tudják, másnak is mennie kellett a nemzeti számlák közeléből.

Látványos kirúgásokról vagy a hivatalban szétküldött tájékoztatóról nem tudnak, de nem is így szoktak megválni a főstatisztikusoktól, esetleg ajánlanak nekik más munkát – akár a KSH-n kívül –, csak legfeljebb már nem kulcspozícióban. A posztjáról távozott főosztályvezető nem kívánt nyilatkozni a témában.

A lap megkérdezte a KSH elnökét: valóban egyeztetett-e a miniszterelnökkel vagy a gazdaságfejlesztési miniszterrel a negatív GDP-adatról, kapott-e ezért fejmosást, menesztette-e emiatt főosztályvezetőjét, kiderült-e esetleg valamilyen számítási vagy más hiba az ügyben?

Az elnök a 24.hu konkrét kérdéseit válasz nélkül hagyta, általánosságban annyit közölt:

„A Központi Statisztikai Hivatal független intézmény, szakmai tevékenységét tudományos alapokon, nemzetközi sztenderd módszertanok alkalmazásával, transzparens módon végzi. Célja, hogy minél több, minél jobb minőségű adat és információ jusson el minél több felhasználóhoz, a számukra legmegfelelőbb csatornán. A KSH elkötelezett a felhasználók gyors, pártatlan és objektív tájékoztatása iránt. A KSH kollégái és jelenlegi vezetői mind olyan szakemberek is, akik több éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek a Hivatalos Statisztikai Szolgálatban, az Európai Statisztikai Rendszerben, a közigazgatásban vagy a statisztikai tudomány területén.

A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 11. § (2) bekezdés e) pontja alapján a KSH elnöke gyakorolja a munkáltatói jogokat az elnökhelyettesek és a KSH állományába tartozó kormányzati szolgálati jogviszonyban, vagy munkaviszonyban álló alkalmazottak tekintetében. Az elnök e jogkörében a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvényben foglaltaknak megfelelően jár el."

Miután ismét elküldték a kérdéseiket és konkrét válaszokat kértek, annyival toldotta meg a kommunikációs főosztály az addigiakat, hogy „a KSH nem kommentál egyedi személyes munkaügyi kérdéseket.” De azért megjegyezték, hogy „természetesen nincs összefüggés az érintett főosztályvezető hivataltól való távozása és a 2023. II. negyedéves bruttó hazai termék (GDP) adatok alakulása között".

Forrás: 24.hu