Máris jut ötmilliárd irodára, miután hitet tett a kormány mellett az új MTA-vezér

HírKlikk 2020. július 11. 14:50 2020. júl. 11. 14:50

A Magyar Közlönyben péntek este megjelent határozat szerint a kormány 4,8 milliárd forintot biztosít arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémiától elvett Eötvös Loránd Kutatási Hálózat titkársága beköltözhessen a belvárosi Alkotmány utca 29. alatti, ma is kormányzati irodaházként használt épületbe.

A hvg.hu által észrevett „infrastrukturális juttatás” kapcsán, a lap megjegyzi, hogy korábban egy Gellért hegyi irodaházat szántak erre a célra, és a szokatlanul nagy, akár önálló székház felépítésére is elegendő összegre a határozat szerint, „az ingatlan rendeltetésszerű használatának biztosítása érdekében” a szükséges felújítási-építészeti tevékenység elvégzéséhez, valamint a szükséges ingóságok beszerzéséhez van szükség.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat azután jött létre, hogy az akadémikusok és a testület előző elnökének tiltakozása ellenére a kormány egy törvénymódosítással megszüntette az MTA önálló intézeteit. A Kutatási Hálózat irányítótestületét már a kormány nevezte ki, köztük volt az a Freund Tamás is, akit a héten megválasztottak az MTA új elnökének.