Márki-Zay brüsszeli látogatása méretes pofont jelent Orbánnak

NVZS 2021. november 11. 14:30 2021. nov. 11. 14:30

„Méreteset” – mondta Balázs Péter arra a kérdésünkre, mekkora pofont kapott Orbán Viktor azzal, hogy tárt karokkal fogadták Márki-Zay Pétert Brüsszelben. A többi között annak az Európai Néppártnak a vezetői is, amelyikből nem is olyan régen, éppen a Fideszt ebrudalták ki. Bár a korábbi külügyminisztert, egykori európai biztost csak arról terveztük kérdezni, hogy mi a jelentősége az ellenzéki miniszterelnök-jelölt még zajló brüsszeli bemutatkozó látogatásának, de ő már az eredményről is beszélt. Mint mondta, habár még nem ért véget a vizit, de máris lehet eredményről beszélni, hiszen az önmagában is az, hogy ilyen szinten fogadták.

Három nap alatt húsz találkozón vett-vesz részt szerdán kezdődött – és e sorok írásakor még tartó – kétnapos brüsszeli látogatásán az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Pétert igazi uniós nagyágyúk fogadták, köztük négy pártcsalád vezetője és hat uniós biztos. Talán a legnagyobb visszhangot mégis az váltotta ki, hogy a konzervatív, párt nélküli politikust annak az Európai Néppártnak a vezetői és meghatározó figurái is tárt karokkal várták, akik nem is olyan régen kitessékelték Orbánt és pártját az EPP-ből. Manfred Weber frakcióvezető korábban kifejezetten kedvezően nyilatkozott a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító-vezetőjéről.  Márki-Zay Péter egyébként még Donald Tusk EPP-elnökkel is találkozhatott.

Mindezek alapján adódik a kérdés: mi a jelentősége a bemutatkozó látogatásnak, amelynek a mérlegét megvonni, eredményességét megállapítani (ha egyáltalán) majd csak a vizit lezárulta után lehet.

Már most lehet eredményt hirdetni

„Eredményről már nyugodtan lehet beszélni” – mondott ellent felvetésünknek Balázs Péter, rámutatva: önmagában már az eredmény, hogy fogadták, illetve ahogyan és milyen szinten fogadták. A látogatás deklarált célja a bemutatkozás volt, s ez akkor nem lett volna eredményes, ha zárt kapukat talált volna, ha a vezetők nem értek volna rá vele találkozni, ha csak a helyettesek helyettesei álltak volna vele szóba. A partnerek minősége méri az eredményt, és ez igen magas szintű volt, a programja pedig kifejezetten gazdag, sokszínű. Ez pedig azt mutatja, hogy a brüsszeli politikai csoportok nagy érdeklődést tanúsítanak a személye iránt. Ennek egyik oka a tapasztalt diplomata szerint nem más, mint hogy Márki-Zay személyét hitelesíti a tény: a nép átlátható, demokratikus eljárással, egy civil akció, az előválasztás során választotta ki őt, nem pedig valamely párt belső hierarchiájában kapaszkodott fel ebbe a pozícióba. 

A hódmezővásárhelyi polgármester ugyan nem volt különösen ismert korábban a mostani brüsszeli tárgyalópartnerei körében (hogyan is lehetett volna?), de az elmúlt hetekben, ha máshonnan nem, hát a nemzetközi sajtóból megismerhették őt. A többi között a CNN vezető munkatársának, Christiane Amanpournak adott, ragyogó interjújából – fejtegette Balázs Péter, aki szerint Márki-Zay rendre jól szerepelt ezekben az interjúkban. Ő nyelvileg is kifogástalan, miként politikailag is az, s az üzenetei, azok tartalma, a megfogalmazása is jó. Ráadásul tényleg megjeleníti a közeget – az egész ellenzéket –, ahonnan a legitimációját kapta. 

Érdeklődnek iránta

A korábbi külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy ha egy nagyon stabil kormány mélyen be van ágyazva az EU-ba, akkor óvatosabban bánnak az ellenzékével is. Viszont, ha megjelenik a fehérorosz ellenzék, akkor annak a tagjait tárt karokkal fogadják. Márki-Zayjal is hasonló a helyzet: ő az illiberális magyar rendszer erősen legitim ellenzéki vezetője, aki ráadásul míg ki is jelentette, hogy hozzá az EEP áll a legközelebb. Üzenet értéke van hát annak, hogy mekkora érdeklődéssel fogadták az EU központjában. Így tudatták a világgal, hogy „nagyon érdekel minket, adunk neki egy esélyt, már csak azért is, mert elképzelhető módon, ez az ember jön majd fél év múlva az Európai Tanács ülésére.” 

Komoly legitimációt látnak benne Brüsszelben

Mennyire számított a brüsszeli fogadtatásban az, hogy demonstratívan, egységesen felsorakoztak mögötte a hazai ellenzéki pártok kinti képviselői – például, hogy a szocialista Újhelyi István volt a látogatás egyik fő szervezője, vagy, hogy Dobrev Klárával is folytatott egyeztetést – s erről beszámolókat is láthattunk a közösségi oldalakon? – kérdeztük Balázs Pétertől.

Feltétlenül pozitív hatása lehetett, hiszen Brüsszelben azt is nézik, hogy ki áll Márki-Zay mögött, ki, milyen és mekkora társadalmi csoportot képvisel. Növeli a hitelét, hogy a személye láthatóan hitelesíti az ellenzéki együttműködést, „ami amúgy kényes és nehéz feladat”. A szélesebb bázis pedig azt az üzenetet közvetíti, hogy az ellenzéken belül egység van, és immár ez áll szemben Orbán rendszerével. Ne feledjük azt se – tett hozzá Balázs Péter –, hogy Orbánnak az EU-ban ma már egyedül csak a szélsőjobbon vannak barátai – például Marine Le Pen –, ezzel pedig be is árazta, sorolta magát a szélsőjobbhoz. 

Így hathat a tavaszi választásra

Befolyásolhatja-e a hazai választók – főként a bizonytalanok – hozzáállását, és végső soron az országgyűlési választáson leadandó voksát az, hogy ilyen szinten és érdeklődéssel fogadták Márki-Zayt az Európai Unióban?  Eredményezheti-e például azt, hogy az Orbánból kiábrándult, Európa-párti Fidesz-szavazók az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjére ikszelnek majd tavasszal? Más szóval, befolyásolhatja-e a választás eredményét Márki-Zay mostani brüsszeli látogatásának a dinamikája? Balázs Péter szerint ugyan mindig a saját belső erőviszonyaink döntenek, de az azért mégiscsak számít, ha a jelöltet ilyen jól fogadják külföldön. Végső soron persze szavazókat is hozhat – fejtegette –, már csak azért is, mert itthon azt ígéri, hogy nem magánzsebekbe fog becsússzanni az uniós támogatás. Azzal pedig, hogy kint jól fogadják, azt be tudja mutatni: ő is képes megszerezni azokat a pénzeket, amiket Orbán... Sőt, akár még akár többet is a jelenlegi kormányfőnél.