Márki-Zay: Lázár belátta, a vásárhelyiek esélytelennek tartják

Zsidai Péter 2019. július 5. 14:03 2019. júl. 5. 14:03

Lázár János közösségi oldalán jelentette be, nem fogadja el a hódmezővásárhelyi Fidesz felkérését, hogy a induljon a polgármesteri tisztségért. Legfőbb indoka az volt, valószínűleg megnyerné, amit nem szeretne, mert az csak a Márki-Zay Péterrel való háború folytatását jelentené. Szerinte új, békét teremtő jelöltre van szükség. Márky-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét kérdeztük Lázár lépéséről.

Meglepte Lázár bejelentése és a saját maga által is abszurdnak minősített indoklása, hogy várható győzelme miatt nem vállalja a jelölést?

Meggyőződésem, ha Lázár valóban úgy látta volna, megnyerheti a választást, elindult volna. A városban járva, emberekkel beszélve, azt tudom megerősíteni, valószínűtlennek tartják, hogy esélye lenne. Persze trükköket még bevethet ennek érdekében.

Nem lehet az a valódi ok, hogy a Fideszben vagy a kormányzatban remél magasabb pozíciót, nem akar a második vonalban maradni, természetesen nem leértékelve a vásárhelyi polgármesterséget?

Persze, ez is benne lehet a pakliban. Akkor viszont az nem világos, miért kérte fel a Fidesz helyi vezetője, Havasi Katalin, Lázár közeli munkatársa. Ha tudták, hogy visszautasítja, miért játszották el ezt a színjátékot? Kizártnak tartom, hogy Havasi Lázár engedélye nélkül kérte volna fel. Amennyiben Lázár ezt a visszasorolási kísérletet akarta megakadályozni, Havasi biztosan nem tette volna meg ezt a gesztust. Nem hozta volna ilyen kellemetlen helyzetbe a Fidesz helyi szervezete.

Vagyis az egészet előre megkreálták?

Ha így történt, elég furcsa kísérlet, mert láthatóan nagyon nehéz ebből kimászni. Inkább tesztelésnek tűnik, meg akarták tudni, mit gondolnak a vásárhelyiek az indulásáról. Miután a Fideszben belátták, nem lenne sikeres jelölt, Lázár kénytelen volt meghátrálni. Ha mégis taktika lett volna, annak is nagyon rossz.

Nem lehetett Lázártól független a felkérés?

Kizárt. Ez olyan lenne, mintha Orbánt egy minisztere váratlan helyzet elé állítaná: ilyen elképzelhetetlen a Fideszben, hogy a vezető jóváhagyása nélkül történjen bármi is.

Lázár azzal is érvelt, önök ketten háborút vívnak, és ha egyikük nyer, ez fog folytatódni, a város egy része vesztesnek fogja érezni magát, márpedig ide béketeremtő vezető kell.

Ez is teljesen abszurd. Orbán Viktor győzelme után az ország 52 százaléka érezte vesztesnek magát: erre hivatkozva Orbán ne lehessen tovább miniszterelnök? Teljesen természetes, hogy a választáson vereséget szenvedő jelölt hívei vesztesnek érzik magukat. Ami biztos, ha a Fidesz visszajönne, azzal a teljes város veszítene. Nem keveset.

Van már újabb név, akit a Lázárék független béketeremtő jelöltként indítanának?

Azok a nevek, akik eddig a Fidesznél szóba jöttek, és megmérték, valamennyien a kormánypárthoz kötődtek, például Juhász Tünde kormánymegbízott vagy Havasi Katalin, a Fidesz helyi elnöke.

Ön mögött továbbra is felsorakozik az ellenzék?

Természetesen. Komoly ellenzéki jelölt rajtam kívül nincs és nem is lesz. Ez látható. Azt könnyen el tudom képzelni, hogy a MI Hazánk jelöltje mellett valakit elindítanak ellenzéki jelölti álcában. Ahogy ezt megtetté tavaly februárban a volt szocialista képviselő jelölésével. Ami most itt biztos: a vásárhelyiek azt látják és mondják, Lázár nem mer elindulni.