Még ma kiengedhetik a börtönből az antifa ügy elsőrendű vádlottját

HírKlikk 2024. május 23. 13:10 2024. máj. 23. 13:10

Letették az óvadékot, így még ma kiengedhetik a börtönből Ilaria Salist, az antifa ügy elsőrendű vádlottját – mondta a Klikk TV Szempontok című műsorában Magyar György. Ilaria Salis védőügyvédje emlékeztetett rá, az óvadék 16 millió forint volt. Ma reggel meg is kapták a visszajelzést a bíróságtól, így néhány órán belül kötelesek bűnügyi felügyelet alá helyezni az olasz nőt.

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy a 40 éves Ilaria Salis olasz antifa aktivista hölgyet a magyar bíróság eljárásakor többször is vezetőszáron kísérték a tárgyalóterembe. „Még az olasz miniszter Georgia Meloni is felhívta Orbán Viktort, hogy ezt a bánásmódot számon kérje” – idézte fel korábban Magyar György.

Az antifasiszta nézeteket valló olasz tanárnő életveszélyt okozó testi sértés bűnszervezetben elkövetett kísérletével vádolják. Az ügyészség szerint 2023. februárjában külföldi szélsőbaloldali aktivisták jöttek Magyarországra azért, hogy gyors, de akár súlyos sérüléseket okozó támadásokat hajtsanak végre szélsőjobboldalinak gondolt személyek ellen. Két német állampolgár is a bíróság előtt áll az ügyben, akik közül az egyik beismerő vallomást tett, és 3,5 év fegyházra ítélték. 

Ilaria Salis ártatlannak vallotta magát, nem tett még érdemi vallomást, mert a magyar hatóságok a mai napig nem biztosították számára a védekezéshez való jogot. Ugyanis olasz nyelven nem bocsátották rendelkezésére a teljes nyomozati anyagot – fejtette ki Magyar György. 

A vádlott nem egy terrorista, miközben Magyarországon úgy tekintenek rá. Biztosra vehető, hogy nem akar megszökni, vállalja a nézeteit. A most elrendelt bűnügyi felügyelet (háziőrizet) teljességgel elégséges ahhoz, hogy mindenkor a hatóság rendelkezésére álljon – tette hozzá a védő.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom