Még nem derült ki minden a 13. havi nyugdíjról

HírKlikk 2020. július 11. 16:05 2020. júl. 11. 16:05

A parlament elfogadta a 13. havi nyugdíj „visszaépítését” célzó törvénymódosításokat. Az idén alighanem semmit, de jövőre szép plusz pénzt kaphatnak a nyugdíjasok. Azonban még messze nem derült ki minden részlet - írja az azenpenzem.hu.

Szinte senki sem akadhat, aki arról nem értesült volna, hogy a juttatás „visszaépítése” négy részletben történik. A tizenharmadik havi nyugdíj összege a kifizetésének első évében, 2021-ben a nyugellátások januári összegének 25 százaléka, 2022-ben az 50 százaléka, 2023-ban pedig a 75 százaléka. 2024-ben a nyugdíjasok a tizenharmadik havi nyugdíj teljes összegét kézhez kapják. Ezt követően, minden évben az egy havi nyugdíj összegét kapják a jogosultak.

A jogosultságot meglehetősen szélesen határozták meg. Mindenki kap plusz juttatást, aki a tárgyév januárjában és az előző év akár egyetlen napján nyugellátást kapott. 

A 13.havi nyugdíj nem épül be az ellátás összegébe (nem jár utána a drágulás miatti emelés). A tizenharmadik havi nyugdíjat az öregségi nyugdíjasok, a hozzátartozói nyugellátásban részesülők és a szövetkezeti járadékosok is megkapják.

Lehetséges a „finomhangolás”?

A jogszabály indoklása szerint, a gazdaságvédelmi akcióterv részeként bejelentett „tizenharmadik havi nyugdíjhoz hasonló módon kapnak tizenharmadik havi ellátást más pénzbeli ellátásokban részesülő személyek”. A törvény értelmében, a tizenharmadik havi nyugdíjat a Nyugdíjbiztosítási Alapból, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai után járó tizenharmadik havi ellátást az Egészségbiztosítási Alapból kell finanszírozni.

Ha valaki úgy érzi, nem tudja, pontosan miről van szó, megnyugtatjuk, a hiba nem az ő készülékében van. A tizenharmadik havi ellátásról ugyanis külön kormányrendeletben rendelkeznek majd. Hasonlóan felhatalmazást kapott a kormány arra is, hogy a tizenharmadik havi nyugdíj megállapítására és folyósítására vonatkozó részletes szabályokat külön rendeletben határozza meg.

Az ilyen eljárásnak oka lehet például az, hogy az érintettektől minden esetben hálát csikarjanak ki. Így lehet „kézivezérelni” például, hogy pontosan mikor adják a 13. havi juttatást. Lehetőség lehet az érintettek körét is finomhangolni.

Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni, hogy a nyugdíjprémium eredeti szabályozása szerint ez a juttatás nem jár azoknak, akik ideiglenes özvegyi nyugdíjat kapnak, de a rokkantak (akiknek rehabilitációs járadékot folyósítanak) sem részesülhetnek automatikusan belőle. 2017-ben azonban (szerencsére) a kormány végül úgy döntött, hogy mind a 2 millió 750 ezer nyugdíjas – köztük tehát a nagyon rászorultak is – megkapja a prémiumot. A helyzet pedig azóta sem változott.


Forrás: azenpenzem.hu