Még nem érkezett meg Palkovics „nem semmi” ajánlata

Budai Balázs 2021. április 28. 19:09 2021. ápr. 28. 19:09

Már egy hét eltelt, amióta a miniszter megígérte, hogy tárgyalóasztalhoz ül a Fudan Egyetem és a Diákváros kérdésében Karácsony Gergellyel és Baranyi Krisztinával. A tárgyalás azóta nem kezdődött meg és semmivé lett a „nem semmi” ajánlat, a projekt pedig halad tovább gőzerővel.

Miután Fürjes Balázstól elvették a Fudan Egyetem ügyét és átruházták Palkovics Lászlóra a feladatot, azután a miniszter atv.hu-nak elmondta, hogy olyan ajánlatot fog tenni a Fudan-Diákvárosról a főpolgármesternek és Baranyi Krisztinának, „ami pestiesen szólva, nem lesz semmi”.

Eltelt egy hét, amióta ezt a kijelentést tette Palkovics, ezért megkerestük a IX. kerület polgármesterét, akitől megtudtuk, hogy az ajánlat még mindig nem érkezett meg. Baranyi arra számít, hogy a miniszter nagylelkűsége kimerül abban, hogy a Fudan Egyetem mellett megépülhet a Diákváros. Mindezt úgy, hogy egy évvel ezelőtt, amikor a Diákvárosról megállapodtak a felek, akkor még szó sem volt a kínai egyetemről.

Azért is különös, hogy az innovációs és technológiai miniszter még nem ült le tárgyalni az érintettekkel, mert közben a Fudan-Diákváros projektje gőzerővel halad. Palkovics és Hszü Ning-seng, a Fudan Egyetem elnöke online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást. Közben a „Diákváros szívének” a Nagyvásártelepnek a rekonstrukciójára kiírt pályázat eredményhirdetése is megtörtént.

Utóbbi érdekessége, hogy az eseményt személyes megjelenéssel tartották meg és hivatalos volt rá Baranyi Krisztina is, mint Ferencváros polgármestere és a pályázat egyik zsűritagja. Azonban a rendezvény címe helyett csak egy linket küldtek a polgármesternek, aki online követhette végig az eredményhirdetést. Sajátos módon Schneller Domonkos államtitkár szeretettel köszöntötte Baranyit a megjelentek között, pedig a polgármester ott sem lehetett.

Kerestük a fővárost is, hogy őket megkereste-e már Palkovics miniszter, de a cikk írásáig még nem kaptunk választ.