Még többen válhatnak munkanélkülivé

HírKlikk 2020. július 5. 16:41 2020. júl. 5. 16:41

Június elejéig a hazai vállalkozások (multik nélkül) 160-170 ezer főt bocsátottak el. Sokak állása most is veszélyben van. Ha a válság elhúzódik, akkor a részmunkaidősök, az állásidőn, illetve a jelenleg kényszerszabadságon lévők jelentős része várhatóan munkanélkülivé válik. A kkv-k munkatársai tartoznak a leginkább veszélyeztetett körbe – derül ki a GKI Zrt. legfrissebb felméréséből.

A GKI Zrt. 2020. június elején egy, a multinacionális cégekre nem kiterjedő, 835 vállalkozást magába foglaló reprezentatív kutatást végzett. A cél az volt, hogy képet alkossanak arról, hogy a Covid-19 járványt követő hatósági szigorítások részleges feloldásával az egyes vállalkozásokon belül, hogyan változtak meg a foglalkoztatási formák. Június elején, a felmérés időszakában, Közép-Magyarországot leszámítva, lényegében mindenhol feloldották a szigorú korlátozásokat, és már Pest megyében is jelentősen enyhültek a szabályok.

Az öt embernél többet foglalkoztató vállalkozások (a multinacionális cégeket nem tekintve) június elejéig nagyságrendileg 110 ezer dolgozót (5,5 százalék) bocsátottak el, illetve jelentős munkaköri átszervezéseket hajtottak végre (távmunka, állásidő, kényszerszabadságolás). Az öt fő alatti vállalkozásokkal együtt ez országosan 160-170 ezer elbocsátást jelent.

A foglalkoztatás formái a vállalkozások körében, 2020. június eleje (százalék)


A kkv-szektor esetében a foglalkoztatottak közel 76 százaléka jár be dolgozni a munkahelyére. A (hazai tulajdonú) nagyvállalatoknál ez az arány jóval magasabb, csaknem 92 százalék. Vagyis a rugalmasabb munkavégzést inkább a hazai kisvállalkozások tették lehetővé dolgozóiknak. Jól mutatja a nagyvállalatok tőkeerősségét a kkv szektorral szemben az állásidőn és a (fizetett vagy fizetés nélküli) szabadságon lévők aránya, amely a nagyvállalatoknál 0,5 százalék, szemben a kkv szektorral, ahol ez a szám kiugróan magas, 4 százalék. Az otthondolgozók (távmunkások) aránya átlagosan 3 százalék volt (ezen belül a nagyvállalatoknál 2, a kisvállalkozásoknál pedig 5 százalék).

A kormánynak lépnie kellene

Jelentős, 15 százalék a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya a kkv-knál, miközben a nagyvállalatoknál mindössze 6 százalék. Ha a válság esetleg elhúzódna, akkor a részmunkaidősök, az állásidőn, illetve a jelenleg kényszerszabadságon lévők jelentős része várhatóan munkanélkülivé válna, amennyiben a kormány nem hoz további, az eddiginél jóval hatékonyabb munkahelymegtartó intézkedéseket – írja a GKI a felmérésből készült közleményében.


Szerző: L.J.
Forrás: azenpenzem.hu