Megalázó bánásmód a kelet-európai börtönökben

HírKlikk 2019. szeptember 19. 16:04 2019. szept. 19. 16:04

Nagy problémát jelent a német igazságszolgáltatás számára, hogy nem tudja kiadni a kelet-európai országoknak a Németországban elfogott bűnözőket és gyanúsítottakat, mert ott részben elfogadhatatlan viszonyok uralkodnak a fogvatartottak számára. Ez mindenekelőtt Romániára, Bulgáriára és Magyarországra vonatkozik - írta online kiadásában a Focus német politikai hetilap egyebek között az Északrajna-Vesztfália tartomány igazságügyi minisztériumára és a berlini Igazságügyi szenátusra hivatkozva.

Az uniós elfogatási parancs 2002 óta létezik, és kimondja, hogy az elfogó országok az illetőket kölcsönösen kiadják egymásnak. Ám Brémában egy elfogott magyar gyanúsított és egy román elítélt jogi úton védekezett a kiadás ellen az elfogadhatatlan hazai körülményekre hivatkozva. Ennek nyomán 2016-ban végül az Európai Bíróság úgy döntött, hogy csakis olyan információk alapján lehet kiadni bárkit, ha megalapozott információk bizonyítják, hogy az illetőt nem fenyegeti embertelen, vagy megalázó bánásmód. 

Romániában gyakran túlzsúfoltak a börtönök, és hasonló a helyzet Bulgáriában és Magyarországon is, bár Magyarországon az utóbbi időben két börtön is épült, amelyekben a feltételek már elfogadhatónak tekinthetők, így oda már újra kiadják az elfogottakat. A fő probléma abban áll a nyilatkozók szerint, hogy megtörténhet: nem is vesznek őrizetbe egy gyanúsítottat, csak megfigyelik, mert tudják, mi lesz az ügy vége. Az idézettek felszólították az illetékes német hatóságokat, hogy kezdjenek konzultációkat a helyzet tisztázásra, és amennyiben ez nem vezet célra, fontolják meg, hogy ne indítsanak-e az érintett ügyekben saját nyomozást, vagy fontolják meg, hogy az elítéltek esetében átveszik a büntetés végrehajtását. 

Forrás: Hírklikk