Megbukhat a magyar civil törvény az Európai Bíróságon

HírKlikk 2020. január 14. 12:44 2020. jan. 14. 12:44

Az Európai Unió bíróságának főtanácsnoka, Campos Sánchez-Bordona szerint a 2017-ben elfogadott magyarországi civil törvény ellentétes az uniós joggal, mert akadályozza a tőke szabad áramlását.

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka a Curia honlapján magyarul is nyilvánosságra hozta a bíróság elé terjesztett állásfoglalását a magyar civil törvénnyel kapcsolatban. A főtanácsnok szerint, a jogszabály ellentétes az uniós joggal, mert sérti a tőke szabad áramlásának jogát.

Ugyanis 2017-ben a magyar országgyűlés azzal a szándékkal fogadott el jogszabályt, hogy a „külföldről támogatott szervezeteket” külön megjelölik, amennyiben az adomány egy bizonyos küszöbértéket meghalad. Ha valakinek az adománya meghaladja az 500 ezer forintot, a támogató nevét is nyilvánosságra kell hozni.

A törvény elfogadása után, a Bizottság kötelezettségi eljárást indított Magyarország ellen, mert az unió vezető testülete szerint a rendelkezés csak a „külföldről” érkező forrásokra vonatkozik. Tehát a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvény sérti a tőke szabad mozgásának elvét, illetve a magánélet tiszteletben tartásához való jogot, valamint a személyi adatok védelméhez, és az egyesülés szabadságához való jogot.

Campos Sánchez-Bordona úgy véli, hogy valamely adomány tőkemozgásnak minősül, amelyet Magyarországon feltételeknek rendelték alá. Meg kell különböztetni „külföldről támogatott szervezeteket”, miközben a hazai támogatókat nem kell megnevezni. E körülményre tekintettel, a főtanácsnok szerint, ez ügyben Magyarországon korlátozzák a tőke szabad áramlását.

A főtanácsnok véleményét a bíróság is megtárgyalja, és a döntést a beterjesztés alapján hozza meg. Amennyiben a bíróság megállapítja a kötelezettségszegést, akkor a magyar törvényhozásnak mielőbb teljesítenie kell az ítéletben foglaltakat.

Forrás: Hírklikk