Megbukott a kormány – Bizonyítványosztás, 2. rész

Föld S. Péter 2020. december 30. 06:08 2020. dec. 30. 06:08

Osztályoztuk az Orbán-kormányt. Nem érdemjegyekkel, hanem röviden bemutatva teljesítményüket. Annak idején, a Közgázon tanított egy Mátyás Antal nevű, Széchenyi díjas professzor, neki volt az a kellemetlen szokása, hogyha egy teljesen tájékozatlan, felkészületlen diákkal találkozott, a következőket mondta neki: „Amit maga tud, az nulla. Úgyhogy, most feleltetni fogom az elégtelenért.” Ebben a szellemben értékeltük Orbán Viktor kormányának ez évi tevékenységét, az volt a szempont, hogy nevezett kormánytagok segítették-e a magyar embereket, s a hangzatos hazugságokon kívül tettek-e valamit azért, hogy Magyarország a mostaninál jobb hely legyen. 

Varga Mihály, pénzügyminiszter, a kormány szürke eminenciása. Leginkább akkor hallani róla, amikor beszól Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének, vagy Matolcsy mond rá valami dehonesztálót, amiből még a kevésbé tájékozott újságolvasó is arra következtethet, hogy ezek ketten nem igazán kedvelik egymást. Varga egy időben Orbán Viktor utódjaként is szóba került, nem hivatalosan persze, mert hivatalosan kizárólag Orbán Viktor lehet Orbán Viktor utódja. (Érdemjegye: a többiekhez képest kevésbé pocsék.)

Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter egy időben sokat szerepelt a sajtóban. Elsősorban magánéleti vonatkozásokkal hívta fel magára a figyelmet, például a hírhedt helikopteres utazásával, amikor, azóta elvált felesége barátnőjének a lakodalmára családostul helikopterrel érkezett. Rogán ezt előbb letagadta, majd, amikor az újságírók fotókat mutattak neki, közölte a nyilvánossággal, hogy ő egy parasztgyerek, aki nem szokott urizálni. (Az ügynek úgy lett vége, hogy az esetet először közlő Népszabadság megszűnt). Rogánt egy időben sokat molesztálta a sajtó a letelepedési kötvények körüli matatásai miatt. Mindenfélével megvádolták, így aztán Orbán jó taktikai érzékkel visszavonta a tűzvonalból, és mostanság kevesebbet szerepel. Azt azért nem árt tudni róla, hogy az általa vezetett minisztérium milliárdokat költ kormányzati propagandára, mely pénznek – tekintve ezen információk alacsony igazságtartalmát – jobb helye is lenne, minthogy a kormányhoz hű lakájmédiát életben tartó hirdetésekre és a nemzeti konzultációnak hazudott parasztvakításra pazarolódjék. (Értékelés: értékelhetetlen, elégtelen.)

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter nehéz örökséget vett át, amikor Lázár János helyére lépett. Lázárnak sok vaj volt a fején, dohánybiznisz, fácánvadászat, kastélyépítés, valamint a máig homályos személyi összetételű, hivatalosnak mondott drága utazások, de alapvetően sármos ember, aki időnként más kormánytagokhoz képest szokatlan nyíltsággal állt a sajtó rendelkezésére. Gulyás miniszter már most úgy viselkedik, mintha ő volna Orbán Viktor kijelölt utódja, mely közléssel lehet, hogy ártunk a miniszternek, de ha így van, nem bánjuk, mert megérdemli. A mindig elegáns, jól fésült, belvárosi úri gyerekre (más megfogalmazások szerint jóllakott óvodásra) hajazó miniszter keményen képviseli a kormány (értsd: Orbán Viktor) irányvonalát. Még véletlenül sem megy szembe a főnök akaratával, bárkibe képes beleszállni, ha Orbán érdekei úgy kívánják. (Értékelés: gyengus.)

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszternek ki kellett várnia, hogy miniszter lehessen. Sokévi államtitkárkodás után, ez év október elsején előléptették, így most már miniszterként szolgálhatja a nemzetet, valamint az arra érdemesített magyar családokat. Nála több családbarát intézkedést még senki sem jelentett be. Más kérdés, hogy ezek az intézkedések leginkább azokat a családokat érintik, akik kevésbé vannak rászorulva Novák miniszter és a családbarát kormány segítségére. Legújabban egy videóval verte ki a biztosítékot. Arról győzködte a magyar nőket, hogy ne akarjanak egyenlők lenni a férfiakkal, mert nekik nem az a dolguk, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak. Érjék be kevesebbel, legyenek kevesebbek. Novák állítása szerint mondatait félremagyarázták, de sajnálatos módon, előkerült egy tíz évvel ezelőtti – akkor még a gyermekeit odahaza nevelő anyaként megalkotott – különdíjas pályázata, ahol homlokegyenest az ellenkezőjét írta annak, mint amiről most a magyar nőket győzködte. Akkor arról értekezett, hogy elege van a bezártságból, abból, hogy a gyerekein kívül senki mással nem tud beszélni, szeretne néha egy felnőttel is úgy szót váltani, hogy nem szakítják félbe a gyerekek, és minden vágya, hogy csukott ajtó mellett pisilhessen. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a Fidelitas tavalyi kongresszusáról Kocsis Máté frakcióvezetővel egymást átkarolva távoztak, ráadásul éppen akkor, amikor felcsendültek az Ismerős Arcok Nélküled című dalának hangjai, elképzelheti az olvasó, hogy jogos felháborodásunk kifejezésére nem találunk szavakat. (Értékelés: nulla és elégtelen között, pótvizsgára bocsátva).

Igazságtalanok volnánk, ha Palkovics László, Innovációs és Technológiai miniszter tevékenységét kizárólag annak alapján ítélnénk meg, hogy élen járt a Magyar Tudományos Akadémia szétverésében, a CEU elzavarásában és felvállalta a Színház- és Filmművészeti Egyetem kormányzati megszállását. Palkovics Lászlónak miniszterként egyéb érdemei is vannak, például az, hogy családszerető, és az áldozatvállalás jegyében jutott pofátlanul olcsó örök lakásbérlethez a Várban. A miniszter egy győri panellakást adott cserébe a Vár-béli ingatlan örökös bérleti jogáért, ám mint elmondta, nem harácsolásból, és nem is azért, mert a posztjával járó előnyöket kívánta kihasználni. Esze ágában sem volt (pitiáner összegért) a Várban lakni, a gyerekei miatt kellett meghoznia ezt az áldozatot, akik közel szerettek volna lenni a nagyszüleikhez. Ráadásul – elmondása szerint – ő valójában egy lakhatatlan lakást újított fel 20 millió forintért a Várban, nyílászárókat kellett cserélni, és a fűtést is meg kellett oldani. Palkovics miniszter tehát úgy gondolja, hogy nemhogy megcsapolta volna a nemzeti vagyont, hanem, éppen ellenkezőleg, növelte azt. Áldozatot vállalt, követni való, amit tett. (Értékelés: nagyon ciki, dupla elégtelen.)

Varga Judit, igazságügyi miniszter az Orbán-kormány legfiatalabb tagja, aki élemedettnek nem mondható kora ellenére, komoly politikai múltat tudhat maga mögött. Kilenc éven át az Európai Parlamentben dolgozott politikai tanácsadóként. Mindemellett évekig atletizált, majd a miskolci egyetem kosárcsapatának kapitánya volt. Mindez még nem keltette volna fel Orbán Viktor érdeklődését, de Varga Judit, annak ellenére, hogy 2-vel kezdődik a személyi száma – Kövér László definíciója a nőkre –, kiválóan futballozik, hivatásos játékosként egy videón azt is bemutatta, hogy 37-et tud dekázni. (Egy másik videón, ahol hegedült, zenei kvalitásait csillogtatta meg). Nem egy korán fekvő típus, 2020. november 20-án például éjfél előtt egy perccel nyújtott be egy törvényjavaslatot, amely a választási törvény módosítására irányult, s amelynek lényege, hogy jelentősen megemeli az országos lista állításához szükséges egyéni jelöltek számát. Varga miniszter állítása szerint mindez a kamupártok kiszűrésére irányul, ám valójában az ellenzéki pártokat kívánja még a mostaninál is nehezebb helyzetbe hozni. Varga miniszter asszony számos csörtét vív a nemzetközi sajtóval, legutóbb például a BBC riporterének kérdéseivel nem volt megelégedve, azt nehezményezte, hogy az öt és fél perces riportból másfél perc egy szerinte tévedéseken alapuló felvezetésen alapult. (Értékelés: több jogállamiság, kevesebb dekázás.)

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter a Fidesz hátán a parlamentbe lovagolt KDNP nevű, mérhetetlenül jelentéktelen támogatottságú párt elnöke is egyben. Gyakran látható, amint a parlamentben főnöke beszédei alatt élveteg mosoly ül ki az arcára, amikor Orbán beszél, Semjént szabad szemmel is jól látható kellemes bizsergések járják át. Hosszú nevű funkciója mellett a vadászati védegyletnek is elnöke, vadászembernek mondja magát, annak ellenére, hogy állítása szerint nem bírja a gyaloglást, ami pedig – sokak szerint legalábbis – kifejezetten velejárója a természetet kedvelő, oda nem kivagyiságból kilátogató embereknek. 2016-ban a később beszántott Népszabadság megszellőztette, hogy svédországi vadászkalandjai során sikerült egy háziasított rénszarvast is elejtenie, melynek nyomán Svédországban vizsgálat indult ellene. Varga Judithoz hasonlóan, Semjén is éjszakai életet él, éjfél előtt szokott indítványokat benyújtani a parlamentben, amikor már kevesebb figyelem jut a salátatörvénybe csomagolt – magyarul: sunyi módon elrejtett – módosító javaslatokra. 2020 októberében barátja és egykori iskolatársa, Bayer Zsolt műsorában megnevezte a parlament három pszichopatáját, név szerint Jakab Pétert, Hadházy Ákost és Tordai Bencét. Évekkel korábban egy interjúban viszont azzal dicsekedett, hogy Navracsics Tiborral együtt az ő feladata volt, hogy távol tartsa Gyurcsány Ferencet Orbán Viktortól. (Értékelés: nagyon gáz.)

A végére hagytuk a csapatkapitány, Orbán Viktor miniszterelnök teljesítményének taglalását. Az ő munkásságáról vastag köteteket lehetne írni, de ehhez semmi kedvünk, ehelyett álljon itt egy évekkel korábban született, ám a mai viszonyok között is érvényes fiktív igazgatói intő, amelyben az Orbán-szülők figyelmét kívánják neveletlen gyermekük egynémely visszásságára felhívni.

„Nagyon Mélyen Tisztelt Szülők! Tájékoztatjuk önöket, hogy gyermekük magatartásában kedvezőtlen változások tapasztalhatók. Bár e negatív elmozdulásoknak voltak előjelei, mi, ameddig lehetett, türelmesen vártunk, mert bíztunk abban, hogy fiuk szép szóval, meggyőzéssel, ha úgy tetszik, érvekkel is jobb belátásra téríthető. Ebbéli reményünkben azonban csalódnunk kellett: gyermekük magatartása nemhogy javult volna, de viselkedésében és személyiségében egyre inkább elhatalmasodtak a laikus szem számára is jól látható zavarok.

Gyermekük gyakran verekszik társaival, ráadásul, lop is tőlük. Volt, hogy a demokratikus jogaikat fújta meg, de az is előfordult, hogy a reményeiktől, hitüktől, vagy éppen a jövőjüktől fosztotta meg őket. Mindezekre már korábban is felhívtam az Önök nagybecsű figyelmét – például a „Ne mi kapjuk a legtöbbet” projekt esetén –, de akkori szavaim, amint azt sajnálattal tapasztaltam, hatástalanok maradtak.

Azt sem hallgathatom el Önök előtt, hogy fiuk szakmányban hazudik a társainak. Fenyegeti, riogatja őket, az idegenekkel szembeni gyűlöletkeltéssel a szükségesnél is nagyobb félelmet kelt bennük. Ráadásul a demokratikus viszonyok iránt sincs túlságosan nagy affinitása, sőt, azt kell mondanunk, hogy ennek épp az ellenkezőjét tapasztaljuk. Lebontotta a demokratikus intézményrendszert, és megszüntette a jogbiztonságot, ráadásul sérteget és becsmérel mindenkit.

Bármennyire is fájó kedves szülők, nem titkolhatjuk el Önök elől: hogy gyermeküket az osztálytársai utálják és undorodnak tőle. Nem szívesen mondunk ilyet, már csak azért sem, mert mindig is távol álltak tőlünk a kemény és sarkos megfogalmazások, de nem rejthetjük véka alá, hogy gyermekük mára elviselhetetlenné és kibírhatatlanná vált. Egyre többen panaszkodnak rá, ám úgy tűnik, mindhiába: esetében mind a baráti, mind pedig a hivatalos intelmek, falra hányt borsónak bizonyulnak. 

Pszichológusunk meglátása szerint az Önök gyermeke nem egyszerűen krónikus hazudozó, de a társai amnéziájára építő politikai szélhámos is egyben: a véleményét gyakran, látszólag minden értelmes ok nélkül változtatja. Ma ezt mondja, holnap meg azt, attól függően, hogy pillanatnyi érdekei alapján mit tart jónak. És meg kell mondanunk, az is aggodalomra ad okot, hogy másképp beszél külföldön, és megint másképp idehaza. 

Kötelességem jelezni, hogy fiuk személyiségében beálló zavarok, a tevékenységében gyakorta fellelhető kirekesztés, valamint az ezzel rokon gyűlöletkeltés már közösségünk normális működését veszélyeztetik. Ezért arra kérem Önöket, hogy gyermekük morális eltévelyedésének, valamint a közérdeket sértő ámokfutásának, minden rendelkezésükre álló eszközzel igyekezzenek gátat szabni.

Nem támogatjuk a testi fenyítést, sőt, jelentős mértékben elítéljük, de meggyőződésünk, hogy fiúgyermekük szempontjából kifejezetten előnyös lenne, ha legkésőbb 2022-ben egy nagy pofonnal észre térítenék. (Értékelés: csillagos elégtelen.) 

Az Orbán-kormány bizonyítványának első részét, azaz Süli János, Nagy István, Bártfai Mager-Andrea, Benkő Tibor, Kásler Miklós, Pintér Sándor és Szijjártó Péter teljesítményének szöveges értékelését, itt olvashatják.