Meghalt Balogh Mária riporter

HírKlikk 2021. október 17. 14:05 2021. okt. 17. 14:05

Életének 86. évében elhunyt Balogh Mária, a Magyar Televízió egyik első riporternője. Már régóta nem szerepelt a műsorokban, mégis sokan emlékeznek rá.

Két egykori tévés kollégának a Facebookon megjelent soraival tisztelgünk előtte.

Szegvári Katalin: megannyi érdekvédelmi műsor, dokumentumfilm fűződik a nevéhez. Vezette az Ifjúsági osztályt, és igazgatója volt a Miskolci Fesztiválnak. Aztán egy nap kitették az íróasztalát a folyosóra, és átnéztek rajta. Az sem érdekelte az akkori vezetést, hogy ő nevelte mozgássérült, fogyatékos unokaöccsét. Amikor zöldfülű kezdőként arra kértem, segítsen megtanulni a szakmát, pótanyám lett. Nem csak tanított, de látva szűkös anyagi helyzetem, etetett, ruházott, és sok nehéz szakmai és magánéleti helyzeten is átsegített. Bátor, harcos asszony ment el. Súlyos betegség és sok szenvedés után most végre pihen.

Juszt László: nekünk, régi tévéseknek ő a Baloghmari. Vagy ahogyan a háta mögött hívtuk – minden bántó szándék nélkül – Ebédszünet Mari. Utalva az egyik legnépszerűbb műsorára, az EBÉDSZÜNETRE. 

Kezdőként dolgoztam abban a rovatban, amelyiknek meghatározó személyisége volt. Nem minden főnök szerette, mert nem ismert kíméletet a kritikában. Ha valamiről úgy gondolta, hogy az nem helyes, akkor nem számított nála a rang, vagy a pozíció – kimondta, amit gondolt.

Röviden, keményen fogalmazott. Nem voltak sztárallűrjei. Éppen ezért ma semmi esélye nem lenne a képernyőn. De a saját korában kevesen tudtak olyan empátiával beszélgetni egyszerű emberekkel, mint ő. Egy ilyen műsor, a Sorsok miatt romlott meg a viszonya a TV 1995-ös vezetésével is. A sorozatban a rendszerváltás veszteseit szólaltatta meg.

Balogh Mária – elvileg – a Magyar Televízió örökös tagjai közé tartozik. Meglehet, az intézményben erre már kevesen emlékeznek. Meglehet, ő sem vállalna közösséget a mai Magyar Televízióval. De amit elért, azt már senki nem veheti el tőle. És emiatt még sokáig emlékezünk rá. 

Forrás: Facebook