Mégis, ki nem végzi itt a dolgát?

Millei Ilona 2020. szeptember 11. 17:00 2020. szept. 11. 17:00

A fővárosi önkormányzat a nyár folyamán 500 millió forintot adott idősotthonainak a védekezésre, amelyből azok izolációs helyiségeket alakíthattak ki, valamint vitaminokat, védőfelszereléseket vásárolhattak. A hétfőre összehívott rendkívüli közgyűlésén pedig dönteni fognak a képviselők, hogy a maszk szabályos viselésére vonatkozó kötelezettség megsértőit – eredménytelen figyelmeztetés után – a közterület-felügyelők súlyos pénzbírsággal sújthassák. Ám a főváros – a jelek szerint – a kormánynál hiába kezdeményezi, hogy az a közoktatásban és az egészségügyben dolgozóknak és a lakosságnak is biztosítson lehetőséget az ingyenes koronavírus-szűrésen való részvételre. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettessel beszélgettünk.

A fővárosi önkormányzat annak ellenére, hogy  a járványügyi védekezés – a hatályos törvények szerint – az állam feladata, saját hatáskörben, saját pénzből már a nyár folyamán is nagyon sok rendelkezést hozott azért, hogy az idősotthonokban megakadályozza a vírus esetleges terjedését. A Főpolgármesteri Hivatal minden igyekezete ellenére, sajnálatos tény, hogy a Kamaraerdei Úti Idősek Otthonában 29-en megfertőződtek koronavírussal. Egy gondozott a kórházba kerülése után, szeptember 10-én elhunyt – tudtuk meg Gy. Németh Erzsébettől, a területért felelős főpolgármester-helyettestől. 

Gy. Németh Erzsébet elmondta, a Kamaraerdei Úti Idősek Otthonában az idős betegek többsége jelenleg teljesen tünetmentes, néhányan közülük enyhe tüneteket mutatnak. Ők gyógyulásuk és az otthon többi lakójának védelme érdekében, azonban az intézmény kérésére kórházba kerültek. Az otthonban elvégzett tesztelések során, az 572 lakó közül 25 embernél, és a mintegy 300 dolgozó közül négyük esetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A három telephely közül kettő érintett, a Bánk bán utcai telephelyen pedig jelenleg nincs aktív fertőzött.

Az intézmény folyamatos kapcsolatban áll a járványügyi hatóság területileg illetékes szakembereivel, akik a tesztelésben – a fenntartó fővárosi önkormányzathoz hasonlóan – segítséget nyújtottak. Az intézményvezető munkáját a kormány által kirendelt intézményparancsnok is segíti. Hozzátette, az intézmény a főpolgármester által kiadott fenntartói utasításban foglalt protokollok betartásával jár el, Budapest Főváros Kormányhivatala pedig az intézményben végzett legutóbbi – augusztusi – ellenőrzés alatt, a helyszíni jegyzőkönyv alapján, semmilyen intézkedésre okot adó mulasztást nem tárt fel.

Gy. Németh Erzsébet emlékeztetett rá,  hogy az intézmény kérésére és a Fővárosi Operatív Törzs döntése nyomán, szeptember elején a fenntartó fővárosi az idősotthonban látogatási és kijárási tilalmat rendelt el, amelyet az országos tiszti főorvos azóta az egész országra kiterjesztett. Ugyanakkor megemlítette azt is, hogy már a nyár folyamán is többször rendeltek el az általuk fenntartott idősotthonokban ki- és bejárási tilalmat az intézményvezetők kérésére. 

Gy. Németh Erzsébet beszélt arról is, hogy a Fővárosi Önkormányzat a nyár folyamán, idősotthonainak a védekezésre 500 millió forintot adott, amelyből azok izolációs helyiségeket alakíthattak ki, valamint vitaminokat, védőfelszereléseket vásárolhattak.

A főváros a kormánynál már kezdeményezte a koronavírus-szűrések számának növelését és ingyenessé tételét, valamint minden intézményében szigorított a maszkviselés szabályain. Karácsony Gergely főpolgármester az elmúlt hetekben maga is többször figyelmeztetett ennek szükségességére, mert úgy vélte, az országszerte – így Budapesten is – egyre növekvő esetszám határozottabb fellépést sürget minden szereplő részéről. Terveket vár a kormányfőtől arra az esetre is, ha a koronavírus a fiatalokról átterjed az idősebbekre.

Gy. Németh Erzsébet elmondta azt is, hogy a  főpolgármester szeptember 14-re rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelynek napirendjén a maszkviselési szabályok szigorítása, illetve a maszkviselési kötelezettség megsértőinek szigorúbb szankcionálása szerepel majd. A főpolgármester azt is javasolni fogja, hogy a mozikban és színházakban, valamint hasonló közművelődési intézmények zárt tereiben, továbbá a társasházi közgyűléseken legyen kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata. Ugyancsak kezdeményezi a főpolgármester, hogy a közgyűlés – Merkely Béla professzor javaslatára is figyelemmel – döntsön a fővárosi fenntartású idősotthonokban dolgozók rendszeres, ingyenes koronavírus-szűréséről, továbbá forduljon a kormányhoz annak érdekében, hogy az hasonló intézkedést vezessen be a közoktatásban és az egészségügyben dolgozók számára. Karácsony Gergely azt is kezdeményezi, hogy a kormány más európai államok mintájára, a lakosságnak is biztosítson lehetőséget az ingyenes koronavírus-szűrésen való részvételre.

Minderre a sok-sok kezdeményezésre Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában reagált. Miután rámutatott, hogy a vírus első és második hulláma számos ponton különbözik, és a védekezésünk is különbözni fog, azért egy közös pont van: a járvány elsősorban az időseket, szüleinket és nagyszüleinket fenyegeti, rájuk kell vigyáznunk. Majd hozzátette, arra kér mindenkit, aki idősotthont működtet, hogy a legteljesebb felelősséggel járjon el. Szép dolog, hogy a főpolgármester úr levelet ír neki, de inkább végezze a dolgát. Gy. Németh Erzsébet erre azután, hogy megismételte, a járvány elleni védekezés a hatályos törvények szerint állami feladat, tehát a főváros a kormány dolgát is elvégzi, hozzátette azt is, a budapestiek azért is fizetik az adót, hogy ha baj van, segítségként visszakapjanak belőle.