Mégis megvalósul Szolnokon is a teljes ellenzéki összefogás

NVZS 2019. augusztus 21. 20:01 2019. aug. 21. 20:01

„Habár a dokumentumok aláírása még hátra van, de már tény: kemény munkával végül Szolnokon is sikerült tető alá hozni a teljes ellenzéki megállapodást az őszi önkormányzati választásokra” – tudtuk meg Márki-Zay Pétertől. A Magyarország Mindenkié Mozgalom elnöke a hírt bejelentve rámutatott: az önkormányzati választásokra készülve a mozgalom emberei a megállapodások mellett bábáskodnak, s emiatt is fordulhat elő, hogy akadozik a szervezeten belül az információáramlás. Ez volt az egyik olyan ok, amire hivatkozva Kaltenbach Jenő lemondott a mozgalomban viselt elnökségi pozíciójáról. Tette ezt mintegy másfél hónapos elnökségi tagság után. Mi történik az MMM-ben, miért cserélődnek ilyen sűrűn az elnökségi tagok? – kérdeztük Marki-Zay Pétertől.

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok volt országgyűlési biztosa az ATV Egyenes beszéd című műsorában hasonló indokokkal magyarázta  távozását az MMM elnökségéből, mint ami miatt másfél hónapja az a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő távozott, akinek a helyére került a testületbe. Személyi és szervezeti ellentétekkel, az információáramlás akadozásával, s azzal indokolta a lépést, hogy egyes, később csatlakozók kvázi elzárják Márki-Zay Pétert az elnökség tagjaitól.

Még egy magyarázatot adott: szerinte nincs egyetértés abban, hogy mi legyen a sorsa magának a mozgalomnak, miután az bevégezte a dolgát, sikeresen közreműködött az ellenzéki egység létrehozásában számos településen. El kellene szerinte dönteni, hogy párttá alakuljon-e, esetleg mozgalomként folytassa vagy szűnjön meg.

„Sajnálom, hogy lemondott Kaltenbach Jenő, próbáltam is marasztalni, már csak azért is, mert pontosan azért került ő Hadházy Ákos helyére a testületbe, mert ők ketten hasonló aggályokat, bírálatokat fogalmaztak meg, mi pedig szerettük volna, hogy ezekre válaszokat tudjunk közösen találni, s én úgy látom hogy ezek meg is születtek” – szögezte le megkeresésünkre Márki-Zay Péter.

Ami a lemondás további két okát, az információáramlás hiányosságait és az új emberek szerepét illeti, az MMM elnöke azt mondta, hogy új emberek ugyan nincsenek, de   felállt egy operatív stáb, s ennek tagjaival már Hadházynak is kialakultak „személyi különbözőségei”.

„De az önkormányzati kampányon dolgozik most a mozgalom embereinek a színe-java, mindenki borzasztóan elfoglalt, nem csoda, hogy kevesebb idő jut az információk áramoltatására” – szögezte le az elnök, aki elárulta, hogy gyakran ő sem értesül a legfrissebb hírekről.

Mint aláhúzta: „azért is van némi zavarodottság a mozgalomban, mivel nincs idő foglalkozni a szervezettel, minden erővel mindenki az októberi választásokra koncentrál, például „jómagam is Hódmezővásárhelyre, illetve Lengyel Róbert Siófokra”,  a többi elnökségi tag és  az operatív stáb pedig a jelölteknek segít.

Márki-Zay sikernek tartja, hogy mintegy 150 helyszínen már megszületett az ellenzéki egyezség a közös indulásról. Azt egyébként, hogy a polgármesterek személyében pontosan hol, a mozgalom honlapján lehet nyomon követni.

Szolnokon is megvan a megállapodás

Az elnök beszámolt egy friss – mint fogalmazott „örömteli” hírről is: a korábban problémásnak indult Szolnokon is sikerült kialakítani a teljes ellenzéki egységet. „Habár alá még nincsenek írva a dokumentumok, de a megállapodás tényéről már tájékoztattak” – közölte, emlékeztetve arra, hogy sokan kifogásolták korábban Szolnok esetét, a szervezeten belül is viták voltak róla.

Mint arról mi is írtunk, a városban a Momentum, az MMM és a helyi szervezet, Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület, valamint a jobbikosok egy csoportja Lukácsi Katalin polgármester jelölését támogatta, az MSZP, a DK, az LMP és a helyi jobbikosok másik része pedig a szocialista Radócz Zoltán indulását szerette volna.

Mi legyen a mozgalomból?

Ami pedig az MMM jövőjét illeti, Márki-Zay nem érti, miért hozta fel Kaltenbach Jenő a témát a televíziós interjújában. „A kérdés még nem aktuális, s ezt az elnökségen belül tisztáztuk is” – szögezte le. Kifejtette, hogy az önkormányzati választásokra fókuszálnak, s egyelőre nem merül fel a párttá alakulás kérdése. „Az egyébként is legkorábban a 2022-es országgyűlési választásokra lehet aktuális, akkor, ha látszik, hogy a jelenlegi pártok nem tudják leváltani az Orbán-rendszert”. A kérdésre pedig majd az önkormányzati választások után lehet visszatérni.

Hárman már távoztak az elnökségből

Az Alapítók közül immár hárman is távoztak a Mozgalom elnökségéből: először Ábrahám Júlia, majd  Hadházy Ákos, alelnök és most Kaltenbach Jenő döntött így. Ezzel az elnökség a következő összetételben működik jelenleg: Márki-Zay Péter elnök Kész Zoltán, Lengyel Róbert, Lukácsi Katalin, Magyar György és Üveges Gábor.

Az elnökségi tagságról lemondottak azonban nem léptek ki magából a mozgalomból.