Megkezdheti a főváros a Lánchíd felújítását a kormánnyal való megállapodás nélkül

HírKlikk 2021. január 21. 12:00 2021. jan. 21. 12:00

Karácsony Gergely élt a rendkívüli jogrendben kapott felhatalmazásával és nem várta meg, amíg a kormány aláírja a támogatási szerződést.

A főváros által a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzést az A-híd Zrt. nyerte meg, nettó 18,8 milliárd forintos ajánlatával. Azonban a kivitelezési szerződés aláírásához és a munkálatok megkezdéséhez meg kell várni, hogy a kormány aláírja a támogatási szerződést arról a 6 milliárd forintról, amelyet még a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzatnak ígért a felújításra. 

A 24.hu viszont arról számol be, hogy Karácsony Gergely a rendkívüli jogrendben kapott felhatalmazásával élve, a Lánchíd felújításához szükséges teljes összeget a BKK rendelkezésére bocsátotta, így anélkül is megkezdődhet a felújítás, hogy a kormány aláírja az erről szóló támogatási szerződést.

A portálnak nyilatkozott Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatósági tagja és Újpest korábbi fideszes polgármestere. Azt mondta, hogy már nem kell várni a kormány szerződésére, anélkül is meg lehet kezdeni a munkálatokat, mert Karácsony Gergely főpolgármester a kivitelezéshez szükséges teljes összeget, 26,75 milliárd forintot a BKK rendelkezésére bocsátotta. Így már csak arra van szükség, hogy az A-híd aláírja a szerződést az elnyert pályázatról.

A főváros ezzel kockáztatta azt, hogy amennyiben a kormány a jövőben sem írja alá a támogatási szerződést, akkor az az összeg is a Fővárosi Önkormányzatot terheli, amely már most is komoly anyagi gondokkal küzd, részben azért, mert a kormány a járványra hivatkozva, egyre több forrást von el az önkormányzatoktól, miközben korlátozza azok bevételeit és megtiltotta, hogy az önkormányzatok adót emeljenek.

Forrás: 24.hu