Meglepő dolog derült ki Orbánról

HírKlikk 2019. május 26. 10:45 2019. máj. 26. 10:45

Sajtóértesülések szerint a visegrádi négyek megkérdezték a német kancellárt, hogy nem akarja-e átvenni a posztot.

Orbán Viktor állítólag a másik három visegrádi állam kormányfőjével együtt az akarta, hogy Angela Merkel legyen Tusk utódja az Európai Tanács élén – írja a Die Welt nyomán a Népszava. 

Sajtóértesülések szerint a négyek két hete a nagyszebeni uniós csúcson kérdezték meg a kancellárt, nem akarja-e átvenni a posztot. Ezt több, egymástól független forrás is megerősítette. Eszerint az úgy történt, hogy ők öten az ülés előtt leültek egymással és a V4-ek ekkor terjesztették elő ötletüket. A kezdeményezés azért meglepő, mert Orbán, valamint lengyel kollégája főleg a menekültpolitikai kapcsán élesen bírálja a német politikát.

Sokat látott diplomaták ugyanakkor utalnak arra, hogy a visegrádiak a Tanácsból erős ellensúlyt akarnak csinálni a Bizottsággal szemben, mert úgy vélik, hogy utóbbi tevékenységében egyre inkább politikai megfontolások érvényesülnek. A Merkellel fennálló nézetkülönbségek pedig azért nem érdekesek, mert a Tanács első embere alapjában véve közvetítői feladatkört tölt be.

A kancellár, aki korábban már többször nyilvánosan elutasította a tisztséget, ezúttal is elhárította a felkérést. Arra hivatkozott, a tisztséget inkább egy fiatalabbnak kellene betöltenie. Mellesleg egy héttel ezelőtt megerősítette, hogy kancellári megbízatásának lejárta után semmiféle politikai funkciót nem kíván betölteni, sem odahaza, sem Európában.

Forrás: Népszava