Megmaradt a székesfehérvári DK-jelölt offshore kapcsolata

Sebes György 2021. szeptember 25. 11:47 2021. szept. 25. 11:47

A hatályos magyar cégnyilvántartásban változatlanul szerepel a Demokratikus Koalíció székesfehérvári jelöltjének neve egy külföldi offshore céggel kapcsolatban. Ez cáfolja Ráczné Földi Judit korábbi állítását, miszerint nincs offshore vállalkozás az ő vagy családja tulajdonában.

Az ellenzéki előválasztáson csak azzal a feltétellel lehetett elindulni, ha a jelöltek aláírnak egy feddhetetlenségi nyilatkozatot. Ezt Ráczné Földi Judit is megtette, mégpedig július 26-án. Vagyis kijelentette, hogy nincs a birtokában offshore-cég. A Válasz Online információi szerint ez úgy volt lehetséges, hogy a Delaware állambeli offshore helyszínre bejegyzett a Minos King Global Business LLC – amelynek a jelölt a tagja (tulajdonosa) – ugyanazon a napon szállt ki az Alba Autómosó Kft.-ből.

Az előválasztáshoz leadott életrajza szerint ugyanis a magyar cégnek ő volt az ügyvezetője. A portál azt írta, hogy ily módon  a hatályos magyar cégjegyzékből eltűnt a Ráczné által hagyott offshore-nyom; (bár a történethez hozzátartozik, hogy a hivatalos szlovák nyilvántartásban máig őt szerepeltetik a Közép-Európában aktív adóparadicsomi vállalkozás képviselőjeként).

A Hírklikk azonban olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek azt bizonyítják, hogy nem tűnt el az offshore-nyom a magyar cégnyilvántartásból sem.

A hatályos e-cégjegyzékben ugyanis megtalálható a Greco Invest Kft., amelynek egyik tulajdonosa ugyancsak a Minos King, kézbesítési megbízottja pedig Földi Judit. A jelek szerint tehát hiába szüntették meg az Alba Autómosó Kft. ügyében a külföldi kapcsolatot, egy másik cégnél ugyanez megmaradt.

Mint beszámoltunk róla, a DK-s jelölt azt nyilatkozta a Telexnek, semmi köze a megnevezett céghez, és a lapnak nyilatkozva, abban sem volt biztos, hogy hallott-e már valaha erről a vállalkozásról. Majd ő és pártja is kijelentette: feljelentést tesznek a Válasz Online ellen. A portál közölte, áll a per elé, sőt, a Facebookon kiadott közleményben kifejezetten kéri Ráczné Földi Judittól és/vagy a pártjától, tartsák be ígéretüket, és haladéktalanul jelentsék fel a Válasz Online-t. Azt írták, újságírói praxisuk alatt még nem találkoztak olyannal, aki csípőből tagad egy jól dokumentált (és még bővebben dokumentálható) tényt.

Az újabb dokumentumok fényében valóban kétséges Barkóczi Balázsnak, a DK szóvivőjének az az állítása, miszerint lejárató kampány folyik jelöltjük ellen.

Íme a Minos King Global Business LLC tulajdonosi határozata: