Megrengeti-e a világunkat, ha a koronavírus egy kínai laborból szabadult el?

HírKlikk 2021. június 17. 20:45 2021. jún. 17. 20:45

Marton Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint nem igazán lehet szembehelyezni a járvány vadállatról emberre való átterjedését és laborból kiindulását.

A G7 portálon megjelent cikkében Marton Péter azt írja, hogy a járvány eredetét állatok és emberek találkozásának „természetes balesetével” magyarázó elméletben Kína csupán a legelső áldozat a sok közül, azóta pedig az egyik legsikeresebb járványkezelő. Ezzel szemben, ha egy laboratóriumban történt valami, amit azután eltussoltak, akkor a sikeres járványkezelésük hirtelen egy bűncselekmény nyomainak eltüntetéséhez válik hasonlatossá.

Szerinte azonban részben hamis a természetes és a mesterséges eredetre vonatkozó magyarázatok szembeállítása. 

A zoonózis (állatról emberre terjedés) ugyanis nem feltétlenül a természetben történik. Egyedül Vuhánban, 2017 májusa és 2019 novembere között mintegy negyvenezer vadállatot értékesíthettek az ottani vásárokban fogyasztás vagy házi tartás céljára. Ha pedig egy laboratóriumban tartott vagy ott megvizsgált állat fertőzött meg egy ott dolgozó személyt, úgy a zoonózis- és a laborelmélet éppenséggel eggyé válhat.

Laborbaleset bárhol történhet a világon. Metropoliszi vadállatpiacok viszont nincsenek mindenütt. Ezért aztán nem is olyan magától értetődő, melyik esetben nagyobb a kínai állam felelőssége. 

Laborbalesetek magas biobiztonsági szintű létesítményekben is előfordulnak. Az elképesztő egybeesés, hogy a kutatási programját jelentős részben a denevér-koronavírusok vizsgálatára építő vuhani labor szomszédságából indult el egy denevérektől eredeztethető kórokozó világjárványa. A vírus forrásának végérvényes azonosítása mégis valószínűtlen, mivel az általunk ismert koronavírusok csak a jéghegy csúcsát képezik, akkor pedig miért ne jöhetne szembe egy szokatlan képződmény. Közben zajlik a vadonban a folyamatos változás (például pontmutációk és rekombinálódás útján) — új csodák születnek nap mint nap. Azonban ennyi idő után sem került elő a természetből a SARS-CoV-2-höz igazán közeli vírus. 

Ha a felelősséget kizárólag az első emberi fertőzött megfertőződésének körülményeivel összefüggésben nézzük, azért közvetlenül, önmagában nem a kínai állam a felelős. Viszont a tömeges terjedés elindulásában, abban, hogy a vírus kiszabadulhatott a világba, a kínai hatóságok felelőssége nyilvánvaló, ismert és megkerülhetetlen.