Mégsem mernek a katá-hoz nyúlni!

Bánó András 2020. június 19. 04:30 2020. jún. 19. 04:30

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke újabb kudarcot könyvelhet el magának. Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis a kormányinfón közölte: nem változtatnak a kata szabályain.

Egy nappal korábbi írásomban felhívtam a figyelmet arra, hogy Parragh László, aki korábban Matolcsy György jegybankelnökkel keveredett vitába, és kénytelen volt elviselni Matolcsy vele szembeni minősítéseit, most azzal próbált kormányzati körökben jó pontokat szerezni, hogy kigondolta: minthogy túlságosan is flottul megy a katásoknak, meg kéne nehezíteni a dolgukat. Mindezt persze úgy, hogy nyilatkozatában minden szigorítást és drágítást pozitívan igyekezett „eladni”. Ám hiába állt mellé a Pénzügyminisztérium, Gulyás Gergely ismertette, hogy a kormány ezeket az ötleteket nem támogatja.

Már tegnap este, az Egyenes beszédben porrá zúzta a Parragh-féle ötleteket Dávid Ferenc közgazdász.  Végső konklúziója az volt, hogy a gazdaság jelenlegi helyzetében, közvetlenül a járvány első szakaszának lecsengése után, őrültség volna a katához nyúlni. Hogy mennyire tudta befolyásolni Dávid Ferenc a kormányt szenvedélyes értékelésével, pontosan nem tudni, de bizonyára hallgathattak rá, mert Gulyás Gergely a kormányinfón világosan fogalmazott: „a kormány pillanatnyi véleménye kikövetkeztethető, mert a kormány által a parlamentnek már benyújtott 2021-es adócsomag-javaslatában ez a változtatás nem szerepel”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: „a kormány úgy foglalt állást, hogy a jelenlegi helyzetben a gazdasági stabilitás a legfontosabb, ezért nem változtattunk a szabályokon” Gulyás azt is hozzátette: a kormány a jelenlegi gazdasági helyzetben nem akart egy egyébként sikeres adónemen változtatni, úgyhogy a szabályok változatlanok lesznek” – nyomatékosította a miniszter.

Na, ehhez mit szól Parragh László? Ahogy figyelem, nagyon csendben van!