Megszavazták: feltételekhez kötik az uniós helyreállítási csomag támogatását

HírKlikk 2020. július 14. 16:24 2020. júl. 14. 16:24

Elfogadta a kormánypárti többség a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslatot. Feltételekhez kötötték az uniós hitelfelvétel támogatását.

Az Országgyűlés határozatban szabott feltételeket a kormánynak ahhoz, hogy miként támogathatja az Európai Unió koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó hitelfelvételét.

A képviselők 128 igen szavazattal, 16 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett hagyták jóvá a kormánypárti képviselők erről szóló javaslatát.

A Ház döntésével felhívta a kormányt arra, hogy az uniós hitelfelvétel során, tartsa be azt az alapelvet, hogy az azonos helyzetben lévő tagállamok azonos elbánásban részesüljenek, a gazdagabb tagállamok polgárai pedig ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai.

A parlament kikötötte azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni, politikai pártok és „politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek" uniós forrásból nem támogathatók; a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése pedig elfogadhatatlan a jogállamiság címszó alatt.

Az ellenzék szerint, az uniós javaslat jogállamisági mechanizmusa egy antikorrupciós csomagnak tekinthető. A Fidesz saját választóit is elárulja ezzel a javaslatával, ezért annak megszavazásán többen nem vettek részt.

Forrás: MTI