Megszűnt a jogállam

NVZS 2019. augusztus 21. 14:02 2019. aug. 21. 14:02

„Az önkormányzati választások igazi tétje társadalomlélektani, nagyon fontos, hogy sikerül-e elfoglalni Budapestet és több megyei jogú várost” – szögezte le a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, hozzátéve: természetesen a szigetek számát is növelni kell, mert bár „a demokratikus településvezetés irányította kis szigetek még elvesznek a Fidesz nagy tengerében, de hátha most több sziget képződik, s idővel ezek szárazfölddé állnak majd össze”. „Ennél sokkal komolyabb jogsértésekre számíthatunk az októberi választások előtt” – prognosztizálta kérdésünkre, miként értékeli, hogy Terézvárosban és Csepelen már a kampány indulása előtt megjelentek a Fideszes választási plakátok. „Magyarországon nincs jogállam, hiszen az egyedi politikai aktusok és az egyedi normák átléptek a törvényesség határán” – állapította meg.

Mint tegnap megírtuk, Hassay Zsófia regnáló polgármester (egyben polgármesterjelölt) és a Fidesz Terézvárosi szervezete máris megszegte a plakátok kihelyezésére vonatkozó szabályokat. A 6ker.blog.hu Facebook-oldalán megjelent poszt emlékeztetett: „Plakátokat leghamarabb a hivatalos kampány kezdetétől, augusztus 24. 0:00-tól lehetne kitenni, de a Fideszt szokás szerint nem érdeklik a törvények és a szabályok”. Információink szerint ugyanez  történt Csepelen is. Ezzel kerestük meg a választási szakértő Tóth Zoltánt.

A szakértő először elméleti síkon közelítette a kérdést, leszögezve: az alapvető gond az önkormányzati törvénnyel – de egyébként a népszavazási törvénnyel is –, hogy nem tesz eleget a szabad és tisztességes választások követelményeinek, hiszen gyakorlatilag nem létezik. Szintén nem létezik kampányfinanszírozási szabály, ami még mindig a teoretikus megközelítés része, „ám a harmadik megjegyzésem már a gyakorlat irányában hat: olyan személyi összetételűek a választási bizottságok, hogy az ellenzék eleve sikertelenségre van ítélve”.  Hozzátette, ha még közelebb lépünk a gyakorlathoz, akkor azt kell megállapítani, hogy ugyan valóban vannak olyan szabályok, amelyek arra vonatkoznak, hogy mikor kezdhető el a kampány – de ezek a Fideszre nem vonatkoznak. „Ugyanis a politikai gyakorlat felülírja a jog gyakorlatát;  ez pedig azt jelenti – s most visszakanyarodunk az elmélethez – , hogy Magyarországon nincs jogállam, hiszen az egyedi politikai aktusok és az egyedi normák átléptek a törvényesség határán” – szögezte le.

Rövid, de annál frappánsabb választ adott kérdésünkre, hogy szerinte milyen további jogsértésekre számíthatunk az elkövetkező hetekben: „minden rosszra, a kampány idő előtt elindításánál sokkal rosszabbra”. Példaként említette a kampányfinanszírozást, emlékeztetve arra, hogy tisztességes államokban tilos közpénzből pártkampányokat finanszírozni, márpedig a Fidesz ezt teszi. „Mi rosszabbat mondhatnék? Lopnak, csalnak, hazudnak...”.

„Nem kellene esetleg inkább bojkottálni a választásokat?” – kérdeztük, amire Tóth Zoltán egyértelmű nemet mondott. „Negyven országban voltam már választási megfigyelő, elég sok helyen közülük felmerült a bojkott igénye, de sehol, semmilyen politikai eredményre az nem vezetett, legfeljebb azt a hivatkozás alapot adta az uralmon lévők számára, hogy az ellenzék nem vett részt a ’szabad, tisztességes’ választáson”. Tóth Zoltán határozott álláspontja, hogy „akkor is el kell indulni az ellenzéknek a választásokon, ha ma gyakorlatilag esélytelen, soha nem szabad feladni, s nem szabad megadni a lehetőségét annak, hogy önmagunkat börtönbe zárjuk”.

Egyébként egyenlő esély esetén lenne az ellenzéknek esélye –  reagált kérdésünkre, hogy mi lenne, ha nem lejtene ennyire a rendszer a Fidesz felé. Budapesten biztosan győzne, s a megyei jogú városoknak legalább a felében, továbbá nagyon sok kisközségben is saját polgármestert tudna győzelemre vinni. „Ez azonban sajnos ma még csak vágyálom” – szögezte le.

Tóth Zoltán kitért az előválasztásra is, mondván, sokkal többet kellett volna tartani, mint ahányat tartottak. „Hat év telt el azóta, hogy először felmerült ennek a politikai innovációnak, az előválasztásnak az ötlete, s most újabb hat év kezdetén állunk” – mondta, kifejtve, hogy az önkormányzati választások igazi tétje társadalomlélektani, s ebből a szempontból nagyon fontos, hogy sikerül-e elfoglalni Budapestet és több megyei jogú várost. S hogy sikerül-e növelni azoknak a demokratikus szigeteknek a számát az országban, amelyek „ugyan ma még elvesznek a Fidesz tengerében, de hátha most gyarapodik a számuk, s idővel ezek szárazfölddé érhetnek majd össze” – mondta.