Megszólalt a színházi szakma – Itt a FESZ petíciója

HírKlikk 2019. december 7. 16:00 2019. dec. 7. 16:00

„Innentől gyakorlatilag nem szakmai, hanem tisztán politikai alapon dönthetnének színházak sorsáról, igazgatói kinevezésekről. Egyeztetés nélkül, egyik napról a másikra, egy tollvonással lehetetlenítik el a színházak önálló, szabad működését. Ezzel évi 7 millió nézőt vesznek semmibe” – tartalmazza a többi között az a levél, amellyel a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) fordul a parlamenti képviselőkhöz.

A nyílt levél az előadóművészeti törvény tervezett módosítása kapcsán született, s leszögezi azt is, hogy beláthatatlan következményei lesznek a magyar kulturális életre nézve, ha azt szerdán megszavazza a parlament.

A tervezet lényege, hogy beszántanák a Nemzeti Kulturális Alapot: a miniszter döntené el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója (vagy ha a színházak ebből nem kérnek, akkor nem kapnak pénzt), továbbá mgszűntetnék a független színházak működési támogatását – ezzel a biztos megszűnésre ítélve őket.

A FESZ az aHang segítségével petíciót indított útjára, hogy a jövő heti kézbesítés előtt nyomatékot adjanak a nyílt levélnek.

A petíció itt található és itt is lehet aláírni.

 
Forrás: Hírklikk