Megszűnhet a zsarolás, ha eltörlik a vétót az unióban

NVZS 2023. május 5. 15:00 2023. máj. 5. 15:00

Nem véletlenül most erősödött meg a tagállamok többségében az az érzés, hogy el kell törölni a vétó intézményét a közös kül-és biztonságpolitikában, mert így az Európai Unió nagyon könnyen túszává válik bármely tagállam trollkodó magatartásának. Ezt Szent-Iványi István mondta a Hírklikknek annak kapcsán, hogy kilenc tagállam e célból csoportot alakított. A külpolitikai szakértő szerint nagyon fontos, hogy jelentős tagállamok immár hivatalosan is kiálltak az ügy mellett. Erre utal az is, hogy Orbán Viktor már az önálló magyar külpolitikát látja veszélyben. 

Az Európai Unió kilenc tagállama Baráti Csoport néven koalíciót hozott tető alá azzal a céllal, hogy eltöröljék a vétót az unió kül- és biztonságpolitikában, azaz, hogy beszüntessék a teljes egyetértésen nyugvó döntéshozatalt és bevezessék a minősített többségi döntések gyakorlatát. Mint azt az Infostart megírta, Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Spanyolország és Szlovénia alapította meg a csoportot, ahova várják azokat a tagországokat, amelyek szeretnék növelni az uniós külpolitikai döntések hatékonyságát és gyorsaságát. Oroszország Ukrajna elleni háborúját és az EU előtt álló egyre nagyobb nemzetközi kihívásokat tekintve, a Baráti Csoport azt vallja, hogy az EU, mint globális szereplő megerősödése érdekében át kell alakítani a döntéshozatali eljárást. Törekvésük, hogy „pragmatikus módon konkrét előrelépést” érjenek el az ügyben, az EU működéséről rendelkező szerződések keretein belül. A csoport azt is tudatta, hogy rendszeresen értékelik a helyzetet, tanácskozásaik eredményeit pedig átlátható módon megosztják valamennyi tagállammal, és szorosan együtt is működnek valamennyi uniós tagországgal, s összehangolják tevékenységüket a közösségi intézményekkel.

Magyarország számára érdekes helyzetet teremt ennek a csoportosulásnak a megalakulása, hiszen az Orbán-vezette kormány az EU igazi vétóbajnokává vált az elmúlt években. Szinte már megszámlálni sem lehet, mikor, miért, hányszor emelt vétót az unió közös kül- és biztonságpolitikai döntései kapcsán. Mint korábban megírtuk, a csatlakozás után regnáló, 2004-től egymást követő magyar kormányok – a Gyurcsány-, a Bajnai- és a második Orbán-kormány – egyetlen egyszer sem nyúltak a vétó eszközéhez az EU-ban, de ez az elmúlt években jelentősen megváltozott. Például csak 2021-ben 12 alkalommal vétóztak, a legtöbbször egyébiránt harmadik ország védelmében. Orbánék többször megakadályozták, hogy az EU elítélje Kínát, Oroszországot vagy Törökországot, Izraelt. 

Szent-Iványi István egy korábbi beszélgetésünkben a következőképpen fogalmazott a magyar kormány vétócunamiját értékelve: „Orbán Viktor külpolitikai tőkeeszközként tekint a vétóra, amit a zsarolás, mostanság inkább az üzletelés céljából alkalmaz”. Gondoltuk, ennek fényében külön is érdekes lehet, hogyan értékeli a külpolitikai szakértő a legfrissebb fejleményeket. Mint szavaiból kiderült, előrelépésként.

Régóta hallani ilyen szándékról, de a csoport megalakítása azt jelenti, hogy szintet lépett a szándék, ugyanis komoly és jelentős tagállamok hivatalos koalíciót alakítottak a cél elérése érdekében – mutatott rá. Emlékeztetett arra, hogy Emannuel Macron francia elnök korábban, az EU jövőjéről szóló vitasorozatot összegezve, az egyik legfontosabb tanulságként vonta le a vétó eltörlésének szükségességét, Olaf Scholz német kancellár pedig egy beszédében azt fejtegette, hogy csak akkor tudja elképzelni az EU bővítését, ha legalább a külpolitikában átalakítják a döntéshozatalt. Viszont az mindenképpen új fejlemény, hogy csoportot alapítottak erre. 

Orbán számára külön fájó pont lehet, hogy milyen jelentős tagállamok vesznek részt a csoport munkájában. Különösen az olaszok érdekesek ebben a sorban, hiszen ez újabb jele annak, hogy nem úgy sikerült az olasz választás, ahogy Orbán remélte – mutatott rá.

Szent-Iványi azonban emlékeztetett arra, hogy nem lesz egyszerű dolguk elérni a célt, hiszen a lisszaboni szerződés rögzíti a vétó módszerének az alkalmazását a közös kül- és biztonságpolitikában. Ennek értelmében tehát csak egyhangúan lehet lépni, ám van néhány tagállam – köztük Magyarország, sőt, különösen Magyarország –, amelyek ellenzik ennek megváltoztatását. Azaz meg tudják azt akadályozni – fejtegette, rámutatva azonban arra, hogy ennek ellenére, fontos a fejlemény, hiszen – a hivatalos jelleg miatt – nyomás alá kerülnek azok az országok, amelyek ellenzik, s még ha nem is engedik a megváltoztatását, de kénytelenek puhulni, aminek az lehet az eredménye, hogy ritkábban, kevésbé vetik majd be a vétó eszközét

A szakértő emlékeztetett arra, hogy nem csak a vétóval fejezheti ki egy tagország az egyet nem értését valamely közös fellépéssel. A konstruktív tartózkodással pontosan ezt teheti meg, de úgy, hogy nem akadályozza meg a közös cselekvést. Ezzel az eszközzel egyébiránt Magyarország is elkezdett élni: az idei év elejéig nem élt vele, de az elmúlt hónapokban – elsősorban Ukrajna támogatásával kapcsolatban – többször is alkalmazta, például a közös lőszerbeszerzések ügyében. 

Tény – mondta Szent-Iványi –, néhány tagállam valóban visszaélés-szerűen alkalmazta a vétót. Ugyanakkor szerinte el kell ismerni, hogy nem véletlenül volt meg ez a lehetőség. Úgy látja: a vétónak lenne is értelme, de csak akkor, ha minden tagállam úgy alkalmazná, ahogy az eredeti célja volt, azaz akkor, amikor egy ország alapvető érdeke kerül veszélybe. Amúgy Magyarország 2015-ig maga is felelősségteljesen viselkedett, abban az évben is csak egyetlen egyszer vétózott, ám utána belendültek. Az elmúlt években pedig már tucatjával jöttek a vétók – emlékeztetett a külpolitikai szakértő. Aki szerint nem véletlen, hogy most erősödött meg az az érzés a tagállamok többségében, hogy el kell törölni a vétó intézményét a közös kül-és biztonságpolitikában, mert így az unió nagyon könnyen túszává válik bármely tagállam trollkodó magatartásának.  Amikor Orbán arról beszélt, hogy „mi vagyunk a homok a gépezetben, bot a küllők között, tüske a köröm alatt”, akkor ezzel elmondta, hogy mit tart kívánatosnak az unióval szemben. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy el akarják törölni a vétót" – szögezte le Szent-Iványi István.

Interjúnak álcázott reggeli rádiós szózatában mindenesetre a miniszterelnök úgy vélte, a kilencek kezdeményezése az önálló magyar külpolitika megszüntetésére irányul. Szerinte az egész nyugati világban megpróbálják a nemzetek önállóságát, hatáskörét, szuverenitását korlátozni és minél több ügyet elvenni tőlük, hogy majd valahol máshol, a fejük fölött intézzék azokat. Mint mondta, ez a törésvonal, mert „mi a nemzetek Európájában hiszünk". Ha pedig nem akarjuk, hogy „letapossanak bennünket, akkor ki kell állni a nemzetek Európájának koncepciója mellett".

Ezzel vajon elvész az egyes tagállamok döntéshozatali joga? – kérdeztük Szent-Iványi Istvánt, aki emlékeztetett arra, hogy az Európai Unióban a döntések 90 százaléka minősített többséggel születik. Ott nem okoz ez gondot? – tette fel a költői kérdést. Merthogy csak két olyan terület van – a kül- és biztonságpolitika és az adózás –, ahol egyhangú a szavazás, minden más területen minősített többséggel születnek a közös döntések (ami azt jelenti, hogy a szavazatok 55 százaléka kell úgy, hogy az a lakosság 65 százalékát képviseli). És a többi területeken is megmarad az egyes nemzetek önálló joga. „Csak megismételni tudom korábbi – az Ön által is idézett – véleményemet, miszerint Orbánék zsarolásra is használják a vétó lehetőségét.”