Mélységesen aggasztó, ami itt történik

HírKlikk 2020. június 2. 19:43 2020. jún. 2. 19:43

A nemzetközi sajtó továbbra is nagy figyelmet szentel annak az új magyar törvénynek, amely megtiltja a transznemű embereknek, hogy jogilag, a dokumentumokban is megváltoztassák a nemüket. A törvény a transzneműeket kiszolgáltatja a diszkriminációnak, és komoly visszalépést jelent ahhoz képest, amit már sikerült elérni a transzneműek egyenjogúsága terén, ha az államfő aláírja a törvényt – írta a Euronews portálon Hadley Stuart egészségügyi szakíró.

A törvény elfogadása nem meglepő az LMBTQ-ellenes politikai hangnemben, amely végigsöpör Kelet-Európán. Nem csak a magyarországi LMBTQ-ellenes hangulatról tanúskodik, hanem egy, az európai politikában divatba jött egyenjogúság-ellenességet is tükröz. A törvény kiszolgáltatja a transzneműeket a diszkriminációnak, megaláztatásnak, bántalmazásnak és a fizikai erőszaknak, de emellett újabb társadalmi korlátokba is ütközhetnek az érintettek –például az álláskeresésben –, ha a törvény életbe lép.

A szerző emlékeztetett rá, hogy a gyenge mentális egészség gyakoribb a transzneműek körében, de ezt a kutatások szerint nem a transzneműség okozza, hanem az azzal járó félelem az elutasítástól, a diszkriminációtól és a társadalmi megbélyegzéstől, és az ilyen mentális problémák száma minden bizonnyal növekedni fog a törvényben foglalt tilalmak miatt. 

A szerző kitér arra, hogy a területen a térségben nem csupán a magyar kormány forgatja vissza az idő kerekét, erre Lengyelországot hozta fel példának. Úgy tűnik, manapság errefelé nem csak az fogadható el társadalmilag, hogy az LMBTQ-embereket megfosszák a jogaiktól, hanem az is, hogy olyan jogokat vegyenek el, amelyeknek elérése évtizedeket vett igénybe, és ez mélységesen aggasztó – írja a szerző.