Mészárosék újabb milliárdos tendert húztak be

HírKlikk 2021. szeptember 20. 20:05 2021. szept. 20. 20:05

Tovább profitál a Paks II. projektből Orbán Viktor gyermekkori barátjának cége: most egy nettó 3,4 milliárdos beruházás kivitelezését nyerte el az új atomerőművi blokk kapcsán. A Mészáros és Mészáros Kft. Tiborcz István egykori üzlettársának, Paár Attilának a cégével, a WHB-vel közösen húzhat fel egy portát.

Gyorsított, tárgyalásos eljárás keretében döntött az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. egy paksi beruházás kivitelezőiről. A kiírás szerint erre azért került sor, mert a korábban ugyanilyen tárgyban indult biztonsági beszerzési eljárás eredménytelen lett, az idő azonban sürget.

Mint írják: „a Paks2 atomerőművi blokkok építésének terület-előkészítési feladatai között szerepel az új F7 jelű portaépület és a hozzá tartozó előszűrő épület, kerékpártároló, valamint a csatlakozó utak, térburkolatok minden szakágra kiterjedő építési-szerelési munkáinak elvégzése, amelyet határidőre kell elkészíteni. Ezek késedelme esetén veszélybe kerül a Paks2 atomerőművi blokkok építési munkáinak határidőre történő teljesítése.”

A nyertes páros feladata lesz az F7 jelű új portaépület teljes körű kivitelezése utakkal, rendészeti beléptető és objektumvédelmi rendszerek kiépítésével, valamint a holttérmentes megfigyelő rendszer bővítésével együtt.

Mészáros Lőrinc cégei gyakran nyernek tendereket a paksi atomerőmű fejlesztéseivel összefüggésben: januárban egy nettó 2,5 milliárdos megbízást kaptak; a közbeszerzési eljárás akkor is gyorsított és tárgyalásos volt. 2019 végén három tendert is behúztak, összesen 4,7 milliárd forint értékben. Egy hónappal korábban pedig a Mészáros és Mészáros Kft. Pintér Csaba egyéni vállalkozóval közösen nyert el egy 15,7 milliárdos megbízást a kiégett kazetták átmeneti tárolójának bővítése kapcsán, majd pár nappal később nettó 3,1 milliárd forint értékű mélyépítési tenderrel gazdagodtak – írja az Átlátszó.

Forrás: Átlátszó