Mialatt Jászapátiban uszít Toroczkai, a Mi Hazánk fővárosi irodája előtt civil jogvédők tüntetnek vasárnap

Harkai Péter 2021. július 23. 18:45 2021. júl. 23. 18:45

Az Idetartozunk Egyesület, a szélsőséges, radikális szervezet Jászapátira tervezett hangulatkeltő erődemonstrációjával egy időben szervez tüntetést a Mi Hazánk irodája elé vasárnap délután 15 órától. Setét Jenőt, a roma jog- és érdekvédelmi egyesület vezetőjét kérdeztük az okokról.

-A Mi Hazánk nevű formáció a hétvégére rasszista demonstrációt hirdetett, ami ellen az Idetartozunk Egyesület tiltakozó felhívást tett közzé. Ehhez eddig közel ötvenen, többek között az Európai Baloldal is csatlakozott. Mi a Jászapátiba tervezett szélsőséges demonstráció oka, célja?

-A valódi okot vagy az ürügyet mondjam?

-Mindkettőt.

-Az ürügy a következő. Egy roma családi rendezvény, ami hangos zenéléssel és mulatással járt együtt, konfliktust szült a szomszédokkal, kihívták a rendőrséget, ami nagyon helyesen ellátta a feladatát és tette a dolgát. Előállították a hangoskodó, garázdasággal vádolt illetőt és elindították az ilyenkor jogszerű eljárást, minden a jogállami elvárások medrében zajlik. Ilyen eset nem ritka, Budapesten hetente kerülnek összetűzésbe szórakozni vágyó polgárok és lakók, ha a szórakozásukat túl hangosnak ítélik. Ezekből nem születik politikai ügy sem kampány. A valóság pedig az, hogy Toroczkai László, akit több országból kitiltottak és a Magyar Önvédelmi Mozgalom vezetője, László Attila, akit gyülekezési törvény megszegéséért már jogerősen elítéltek, ők ezt használják ürügyként, hogy újra teret nyissanak a cigánygyűlöletnek és mindezt szavazatszerzésre, politikai építkezésre használják. S teszik mindezt augusztus másodika, a Nemzetközi Roma Holokauszt Emléknap előtt egy héttel. Szeretnék arra rámutatni, hogy sem a helyi polgármester, sem a térség országgyűlési képviselője nem látja őket szívesen, de mégis mennek. Ne feledjük, hogy ugyanilyen politikai hisztériakeltés és cigányellenes magatartás vezetett a 2008-2009-es rasszista sorozatgyilkosságokhoz, aminek az egyik áldozata, Balogh Mária szintén augusztus másodikán vesztette az életét. Az pedig tény, hogy Toroczkai ugyanabba a szellemi közösségbe tartozik, amibe a sorozatgyilkosok és azok felbujtói, ez az egyik állításom.           

-Miből gondolod, hogy a helyi politikai vezetés nem kívánja őket látni?

-Találtam egy levelezést, amiben a település polgármestere leírja nekik, hogy Jászapátiban az elkövetett bűnesetek száma 2019-ben 270 volt, 2020-ban 65, 2021-ben 40 körüli. Tehát miközben Toroczkaiék teleharsogják a világot a növekvő bűnözéssel és annak etnikai vonzatával, amit nem értek, mert egy bűncselekménynél magát a cselekményt kell üldözni és nem a származást, ennek ellenére a tények, a statisztika adatai nem érdeklik őket. Nem tudjuk megállapítani, hogy kinek és milyen pénzéből tudják megoldani, hogy az ország számos megyéjéből odautaztatnak hőzöngeni vágyókat, nem tudjuk, hogy kinek a finanszírozásából és milyen érdekből és kinek a megrendelésére csinálják mindezt, de tény, hogy irgalmatlan pénzeket fordítanak erre. Azt értjük, hogy Toroczkai, aki polgármesterré avanzsált a 2006-os tévészékház elleni támadás vezetői pozíciójából, magasabb fizetésre vágyna és ehhez parlamenti mandátumot kellene szerezni. Azt viszont nem tartjuk tisztességes dolognak, hogy ehhez magyar állampolgárok ellen uszít és ahol eddig béke volt, oda most békétlenséget visz. És azt sem tetszik nekünk, hogy figyelmen kívül hagyva a magyar jogszabályokat, rendőrségnek képzeli magát. Vagy esetleg helikopternek.   

-Ki a térségi országgyűlési képviselő, akit említettél, hogy nem nagyon kívánja most, a választások előtt a Mi Hazánk Mozgalmat?

-Én úgy tudom, hogy a fideszes Pócs János, aki ellen néhány éve szintén tiltakoztunk, mert „viccből” egy kazánba zárt egy cigányembert.

-„Nincs olyan, hogy cigánybűnözés, ahogyan magyarbűnözés sem, nem lehet egy egész nemzeti közösséget ily módon megbélyegezni, és a közösséggel szemben, úgynevezett erődemonstrációt tartani” – fogalmaztátok a Nagy Ernő kapitányságvezetőnek címzett leveletekben, amiben arra kértétek az illetékest, hogy a gyülekezési törvény vonatkozó passzusának értelmében tiltsa be a rendezvényt. Milyen válasz érkezett?

-Mi konkrétan nem kaptunk választ, azonban láttunk egy videót, amiben Toroczkai László maga számolt be arról, hogy több mint féltucat, a gyülekezési jogra hivatkozott beadványukat is elutasították, végül az utolsónak helyt adtak. Feltűnő volt a tendencia, hogy az uszítások kezdetén egy olyan plakáttal szórták tele a Facebook-ot, amiben a cigánybűnözés ellen hirdették a demonstrációt. A legutolsó plakátjukról viszont már lekerült a „cigány” szó és maradt a bűnözés – valószínűleg ennek köszönhető, hogy mégis megkapták az engedélyt.

-Farkas Félix roma nemzetiségi parlamenti szószólónak, valamint Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőnek is írtatok a szolidaritásuk kifejezését kérve. Érkezett-e válasz?

-Farkas Félix szóban, telefonon tájékoztatott, hogy egyeztetett az országos rendőrfőkapitánnyal és megerősítette, hogy nyolc elutasított kérelem után a kilencedikre már engedélyt kapott a Mi Hazánk. A húsz éve a Fidesz-frakcióban ülő Farkas Flóriánnak is írtunk, úgyis mint roma embernek és képviselőnek, mert azt gondoljuk, hogy fontos megszólalnia vagy cselekednie, akár a helyszínre utaznia. Ebben a helyzetben mi azt gondoljuk, hogy a szélsőjobboldali, politikai haszonleső cigányellenes kampány megfékezése az nem a cigányok magánügye. A szélsőjobbnak a jogállami normákat semmibe vevő magatartásával szemben a társadalmi többségnek kell fellépnie. Eddig szerencsére ennek jelenként a felhívásunkra legalább 50 szervezet és magánszemély fejezte ki a szolidaritását. Farkas Flóriántól eddig nem érkezett reakció. De én azt gondolom, hogy ebben a helyzetben a felebaráti szeretetet hirdető egyházaknak is dolguk volna felemelni a szavukat, amikor a szélsőjobb honfitársaink egy csoportját a gyűlölet céltáblájára tűzi.   

-A történtek kapcsán időközben ti is szerveztek egy demonstrációt, a Mi Hazánk tevékenysége ellen tiltakozva. Mit tudhatunk erről, mit szeretnétek elérni?

-Mi nem megyünk Jászapátiba biodíszletnek a neonáci banda unaloműzéséhez. Mi a Mi Hazánk Mozgalom József körúti irodája előtt tüntetünk Budapesten, egy időben a jászapáti eseményekkel, hogy kifejezzük szolidaritásunkat a helyi lakosokkal és roma emberekkel kapcsolatban és tiltakozunk Toroczkai magatartása ellen. Egyúttal meghirdetünk egy gyűlöletellenes mozgalmat és létrehozunk egy civil riadóláncot a gyűlölködők ellen, amennyiben az állam és a törvényalkotók továbbra is hagyják, hogy bohócot csináljanak belőlük. Bár az elmúlt években módosítottak vonatkozó jogszabályokat, ami örvendetes, ezeket azonban a szélsőjobb kijátssza, semmibe veszi, nevetség tárgyává teszi. Engem pedig felháborít, hogy több mint egy évtizede a jogalkotó parlament nem tudja az állampolgárai egy részét megvédeni a náci gyűlöletkeltéstől.

-A vasárnapi demonstrációval mit szeretnétek elérni és előreláthatólag mekkora érdeklődésre számítasz, hányan jelezték a részvételt?

-Azt nem tudjuk, hogy Toroczkainak honnan van ilyen irgalmatlan mennyiségű pénze egy vidéki demonstrációt megszervezni, buszoztatni, nekünk nincs. De ha egyedül fogok ott állni vasárnap délután a Mi Hazánk irodája előtt, én akkor is ott leszek. Nem vagyok jövőbelátó, nem tudom mennyien lesznek hozzá elég bátrak, ha rajtam kívül eggyel többen leszünk, az már nyereség. Nem hagyhatjuk, hogy a közállapotaiban ez az ország visszaessen a 2008-2009 környéki rasszista gyilkosságokat megelőző idők lelkiállapotába. Ezt még egy politikai szélhámosnak sem engedhetjük meg.

A Jászapátiban készülődő rasszista tüntetés ellen eddig az alábbi szervezetek és magánszemélyek adtak ki írásbeli tiltakozást:

1. Idetartozunk Egyesület,

2. Országos Roma Önkormányzat,

3. Jász-Nagykun megyei Területi Roma Önkormányzat,

4. 1Magyarország Kezdeményezés

5. Felső Szabolcsi Roma Érdekvédelmi Egyesület- Ajak Település

6. Hívatlanul Mozgalom

7. Romani Drom Egyesület - Hajdúszovát

8. Siófok Város Roma Önkormányzata

9. Rom Sam Roma Egyesült

10. Civil Bázis Mozgalom

11. Főnix Mozgalom

12. Dzsaj Bhim Triratna Buddhista Közösség

13. Amrita OBK Egyesület

14. Jándi Zsuzsanna - Budapest

15. Pest Megyei Roma Szervezet

16. Diverse Youth Network

17. Hajdúszovát Roma Nemzetiségi Önkormányzata

18. Egri Péter

19. Romano Instituto

20. Bagázs Közhasznú Egyesület

21. Zoltai Andrea

22. Ferencvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

23. Nagykállói Romák Érdekvédelmi Szervezete

24. Működők Egyesülete

25. Partners Hungary

26. POFA Egyesület

27. XV. RNÖ

28. JövőKép OSK Egyesület

29. AMENCA Csoport

30. Fővárosi Roma Önkormányzat

31. Amari Kris Szervezet

32. Terno Drom Egyesület

33. Új Roma Innováció Alapítvány

34. Romani Design

35. Van Helyed Alapítvány

36. Momentum

37. Karisz Kisbbségi Egyesület – Somogy

38. Tiszaalpár Roma Önkormányzata

39. SZOCSOMA

40. Miskolci Romák Érdekvédelmi Szervezete

41. Remény Hídja Egyesület

42. Tanítanék Mozgalom

43. Szászvári Roma Önkormányzat

44. Hajdúszoboszlói Roma Önkormányzat

 

A névsor folyamatosan bővül