Miért is hinnénk az orbáni ígéreteknek, amikor sorra hamisnak bizonyulnak?

NVZS 2021. március 24. 06:46 2021. márc. 24. 06:46

Csak kapkodja a fejét az ember: repkednek a dátumok és a számok arról, hogy mikor hány embert fognak beoltani Magyarországon, mikor érjük el ezt vagy azt az átoltottsági szintet. A legtöbbször még egymásnak is ellentmondó előrejelzések a propagandagépezet akadozását jelzik. Miután Orbán Viktor is azokat a prognózisokat szajkózza, amelyeket aktuálisan a szájába adnak, ő az, akit a legjobban a szaván lehet fogni. Nem a levegőbe beszélünk: kigyűjtöttük, hogy a kormányfő január óta milyen előrejelzésekkel dobálózott az interjúiban. S az orbáni közlésekkel szemben bemutatjuk a valós helyzetet, a tényleges számokat, dátumokkal együtt.

Január 15.: Egy hétvégén legalább másfél millió embert tudunk beoltani

„...egy közepes tempóban egy nap alatt, hétvégi, tehát szombat-vasárnapról beszélek, legalább 500 ezer embert tudnak garantáltan beoltani a magyar közigazgatás, illetve egészségügy emberei. Ez a nyugodt tempó. Ez azt jelenti, hogy egy hétvégén ez legalább másfélmillió ember...Most lehet, hogy nem érdemes túlfeszíteni a húrt, és inkább két hétvégét kell erre majd fordítani...Az oltási kapacitása Magyarországnak sokszorosan meghaladja az unióból jelenleg érkező vakcinamennyiséget”.

Ezzel szemben a tény: március 14-én és 15-én (amikor szintén oltottak) összesen 27 807 embert sikerült beoltani. És mi történt az elhíresült hétvégi nagy oltási kampányban? Március 3-án Müller Cecília bejelentette, hogy „Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani a kórházi oltópontokon” – azaz ő messze nem kétszer félmillió ember beoltását ígérte (az már csak hab a tortán, hogy még ennyi ember beoltása sem sikerült, az akció szervezési hiba miatt káoszba fulladt).

Január 22.: Az eredeti oltási terv szerint Orbán még nem kaphatta volna meg a vakcinát

„Ha lesz egymillió, másfél millió ember, az rögtön más képet mutat. Szerintem a határ, amikor lehet gondolkodni arról, hogy visszatér az élet a normális kerékvágásba, az az átoltottsági szint, amikor beoltottuk az egészségügyi dolgozókat, ezen nagyjából túl vagyunk, a szociális otthonban lévőket, talán a jövő hét végére végzünk velünk, attól függ, mennyi vakcina érkezik. Utána következnek a 60 év feletti krónikus betegek, ez másfél millió, 1 millió 700 ezer ember, utána jönnek a védekezés egyéb szereplői: operatív törzs, rendőrök, katasztrófavédelem, itt jövök én is, meg itt jön a kormány is, tehát ez a mi kategóriánk, ekkor kerül ránk sor. Utána jönnek az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben.”

Ezzel szemben a tény: Orbán Viktor február 28-án beoltották (a kínai Sinopharm vakcinával), miközben a 60 év feletti krónikus betegek oltása még most (március 24-én) is javában zajlik.

Január 29.: Nem stimmel az ígéret és a tényszám

„Ha a kínai vakcina nem jön, akkor az azt jelenti, hogy, mondjuk, március elejéig 880 ezer embert tudunk beoltani úgy egyszer, hogy 21 naponként megkapják a második oltást is. Ha jön kínai vakcina, ezt akár meg is kétszerezhetjük. Ha az orosz vakcina is megérkezik, akkor pedig még gyorsabbak lehetünk.”

Ezzel szemben a tény: március 2-án György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője a következőt jelentette be: „Magyarországon eddig több mint 721 ezren kapták meg az első oltásukat”. De közben már javában oltottak a kínai vakcinával is, hiszen „A háziorvosok továbbra is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani” (koronavirus.gov.hu

február 5.: Cáfol a személyes tapasztalat (is)

„...itt, a táblázatomból azt mondhatom Önnek, hogy március közepén leszünk abban az állapotban, amikor a harmadik kategória, tehát a 60 évnél idősebbek közül mindenki, aki regisztrált, nagy valószínűséggel megkapja a védőoltását… Sőt, március 15-ére elvileg minden 60 év fölötti, nem elvileg, gyakorlatilag is minden 60 év fölötti magyar állampolgárt, aki regisztrált, be fogunk oltani.”

Ezzel szemben a tény: E sorok írója is 60 év feletti magyar állampolgár, aki először január elején (majd biztos, ami biztos alapon, március elején ismét) regisztrált az oltásra, ám a mai napig nem hogy oltást, de még „behívót” sem kapott. Ehelyett kálváriát járt, ahogy arról itt lehet olvasni. Ám ez nem egyedi eset, számos olyan 60, sőt 65 feletti ismerősről – köztük többszörösen krónikus betegtől – van információnk, akik eddig még nem kaptak oltást. Ráadásul Orbán maga is beismerte, hogy a fentiek nem váltak valóra: március 19.-én ugyanis már a következőket mondta: „„nem tudok dátumot mondani a tisztelt hallgatóknak, azt tudom mondani, hogy akkor tudjuk megtenni az első újraindítási lépést, amikor minden 65 év feletti ember, aki regisztrálta magát, be lett oltva”

Február 12.: Tarthatatlan oltási ütemet ígér a kormányfő...

„Az 2.448.300 ember lesz húsvétkor – a dolgok állása szerint, és június elején, május végén ez pedig 6 millió 800 ezer ember lesz”

Ezzel szemben a tény: ennek teljesüléséhez az kellene, hogy a (e sorok írásakor) húsvétig hátralévő másfél hétben legalább 800 ezer embert beoltsanak. (Március 21-én a hivatalos adat szerint a beoltottak száma: 1 563 242 fő volt.) Ám még a rekordhéten is (március 4.-10.) csak ­364 117 vakcinát adtak be.

Február 19.: Óriási az elmaradás a propagandához képest

„Aztán el fogunk jutni március elejére oda, hogy egymilliókétszázhuszonötezer, és április elején pedig ott leszünk, hogy kétmillió-ötszáznyolcvankétezer, tehát húsvétkor közel leszünk ahhoz, sőt az be fog következni, hogy akik ma regisztráltak, vagy máig regisztráltak, azokat mind be is tudjuk oltani.”

Ezzel szemben a tény: Március 3-án azt jelentette a hivatalos közlemény, hogy a beoltottak száma 758 037 fő volt.

Február 26.: Orbán szerint mindig más a hibás

„Magyarországon nem ez a helyzet, sokkal több embert is be tudnánk oltani, mint amennyi vakcinánk van, ezért halad meglehetősen – most talán kicsit előre szaladok a minősítéssel, de –, az eddigi tapasztalatok szerint meglehetősen jól szervezetten és sikeresen az oltási program végrehajtása.”

Ezzel szemben a tény: Magyarországon az európai járványügyi hatósághoz (ECDC) a NEAK által hivatalosan lejelentett adatok szerint március 21-éig a beérkezett vakcináknak csak a 73 százaléka volt eloltva. De miután az ennek alapján készített táblázatban csak 550 ezer Sinopharm-oltóanyag szerepel, miközben itthon azt harsogják, hogy már  1,1 millió adag érkezett, így jó eséllyel még annál is nagyobb arányban van még fel nem használt vakcina (s ennek csak egy része lehet a második adagra félretett oltóanyag). A jól szervezettségre pedig ott a bizonyíték: a március 6-7-i hétvégi káosz, amikor a terv 74 ezer embert beoltása volt Astra-zenecával.

Március 5.: Már ők is lejjebb adták

„A táblázat szerint, amiből dolgozom, április első hetében, oltani fogunk egyébként most minden nap, sőt még húsvétkor is oltunk, ott el fogunk érni kétmillió-négyszázezernyi beoltást, május elejére el fogjuk érni a négymillió-hétszázezret, aztán meglátom, hogyan tudunk még szerezni vakcinát, de július elejére már 8 millió fölé tudunk kerülni, ami azt jelenti, hogy elvileg mindenkit beoltottunk, tehát ez a része rendben van.”

Ezzel szemben a tény: február 12.-i orbáni közlés: „2.448.300 ember lesz húsvétkor”; február 19.-én Orbán ezt mondta: „április elején pedig ott leszünk, hogy 2.582.000...”.

Március 14.: sokkal rosszabbul állunk, mint láttatni akarják

„...amikor beérkezik egy szállítmány, azt azonnal, egy-két napon belül eloltjuk. Ugye, a beérkezett szállítmányt először is meg kell vizsgálni, hogy rendben van-e. Itt van egy biztonsági tűzfal, teszt, ezen át kell jutni a szállítmánynak. Az orvos szakemberek, járványügyi szakemberek végzik ezt a munkát, és utána rögtön eloltjuk. Ami raktáron van, azért van raktáron, mert a következő egy-két napban lesz eloltva, vagy azért, mert ez a párja annak az oltásnak, mint második oltás, amiből az elsőt már megkapták az emberek”.

Ezzel szemben a tény: ezt igen nehéz ellenőrizni, de... Az ECDC, Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (amelynek a NEAK jelenti le a hivatalos adatokat) számai azt mutatják, hogy a vakcinák 27 százalék van raktáron. Az adat azonban ennél sokkal rosszabb lehet, miután az ECDC táblázatában (annak is március 22-i állapotot jelző, e sorok írásakor legfrissebb változatában) jóval kevesebb beérkezett keleti vakcina szerepel, mint a belföldi használatú hivatalos statisztikában. Sinopharmból 550 ezer adag van az ECDC  táblázatában, miközben a hazai fogyasztásra szánt hivatalos adat (március 17-én!) ennek pont a duplája, 1,1 millió adag. A Szputnyik V esetében az ECDC-nél 396 ezer, a koronavírus.gov.hu oldalon 425 ezer szerepel. Furcsa módon a Pfizer-Biontech, a Moderna és az Astra-zeneca vakcinák esetében nincs ilyen eltérés.

Március 19.: az arányok még csak-csak stimmelnek

„...minden héten négyszer-ötször annyi embert oltunk be, mint ahányan megbetegednek. Mondjuk, az elmúlt héten ez azt jelentette, hogy beoltottunk 293 ezer embert újonnan, aki az első oltást kapta meg, és közben lett 58 ezer új beteg.”

Ezzel szemben a tény: ezt az ütemet a jelek szerint tényleg sikerül tartani, mármint a regisztrált megbetegedettek számát tekintve. Igaz, az Orbán által emlegetett számok nem stimmelnek. Többször elmondta (például március 14.-én), hogy az oltási hét keddtől-keddig tart. Megnéztük tehát a március 9-16. közötti adatokat: ezek szerint 48 262 új koronavírusos embert találtak, s 247 785 fő kapta meg a vakcinát. A megelőző hétben pedig ennek a sokszorosát tudatták a hivatalos közlések (koronavirus.gov.hu): közel kilencszeresét (40 960 megbetegedés mellett 364 117 vakcinázás volt.

Bónuszként egy infografika

Orbán Viktor mellett kormányzatának a tagjai is szeretnek nagyot mondani. Ezt plasztikusan ábrázolja a Szabad Európa infografikája: