Miért járhat ismeretlen forrásból finanszírozott luxusnyaralás politikusoknak?

HírKlikk 2020. augusztus 24. 08:15 2020. aug. 24. 08:15

„A jogalkotó dolga lenne rendet tenni: mondják ki, hogy politikus – a közvetlen hozzátartozók kivételével – senkitől semmilyen ajándékot nem fogadhat el. Ha ezt nem teszik meg, a közéletet továbbra is a korrupció gyanúja lengi be” – figyelmeztet Magyar György ügyvéd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adriai luxusjachtozása kapcsán született legfrissebb blogbejegyzésében megállapítja: „Szijjártó tulajdonképpen mázlista: neki – mint képviselőnek – nem kell bevallania a nem képviselői minőségével összefüggően kapott ajándékot, például a számára biztosított luxusnyaralást. Ez a szabályozás nyilván csak a véletlen műve, mert aki jól választja meg a barátait, azoktól a nem képviselői tevékenységétől függetlenül kaphat bármilyen ingyenes juttatást”.

Nagyjából hasznavehetetlen a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre vonatkozó szabályozás az országgyűlési képviselők esetében, mert nekik csak a képviselői megbízatásukkal kapcsolatos, a tisztségektől függően, havi mintegy bruttó egy-kétmilliós javadalmazásukat meghaladó ajándékot kell a bevallásukban nevesíteniük. De vajon mi minősül a megbízatásukkal összefüggő juttatásnak? A negyedik leggazdagabb oligarcha által biztosított adriai „baráti” luxusnyaralás minek tekinthető? – teszi fel a kérdést Magyar György a blogjában.

Az írás emlékeztet arra, hogy Szijjártó Pétert a Lady MRD nevű, a Szíjj László nagyvállalkozó tulajdonában lévő luxusjachton látta augusztus 16-án az Adrián a családja körében, nyaralás közben az atlatszo.hu. A miniszter a saját csapdájába esett, mert miközben a közösségi oldalán azt sugallta, hogy dolgozik, egy luxusjacht fedélzetén volt. „De még nem is ez a legnagyobb probléma. Inkább az a kérdés, mit keresett a kormány egyik tagja a negyedik leggazdagabb magyar oligarcha hajóján, aki állami tenderek sorát nyeri, és ennek köszönheti vagyona legnagyobb részét” – teszi fel a kérdést Magyar György, hozzátéve: „ez egy jogállamban nyilvánvalóan összeférhetetlen.

Ezt mondja a jog

És itt jön be – az adóbevallási kötelezettségen, amely az anyagi értékű ajándékokra is kiterjed – a jog a képbe – fejtegeti a blogbejegyzés, amely idéz az országgyűlési törvényből. „A képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben, nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely (…) a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja”. Más lehet azonban a baráti viszony keretében biztosított ajándék vagy egyéb vagyoni értekű juttatás, amelyről a vagyonnyilatkozatban elvileg el sem kell számolni. „Ez így nem több, mint egy könnyen kijátszható gumiparagrafus” – mutat rá.

Ugyanakkor az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló, 2007. évi CLII. törvény már sarkosabban fogalmaz: „vagyonnyilatkozat tételére kötelezett az a közszolgálatban álló személy, aki – önállóan vagy testület tagjaként – javaslattételre, döntésre vagy ellenőrzésre jogosult”. Neki a „vagyonnyilatkozatot a vagyonnyilatkozat-tétel napján fennálló érdekeltségi és vagyoni helyzetről, valamint a vagyonnyilatkozat-tétel időpontját megelőző öt naptári évben szerzett bármilyen jogviszonyból származó jövedelemről kell kitölteni”. Vagyis ha jól értjük, ebbe az ajándékozást – mint bármilyen nem visszterhes jogviszonyt – értékhatártól függetlenül bele kell érteni.

A mázlista miniszter

Szijjártó tulajdonképpen mázlista: neki – mint képviselőnek – nem kell bevallania a nem képviselői minőségével összefüggően kapott ajándékot, például a számára biztosított luxusnyaralást. Ez a szabályozás nyilván csak a véletlen műve, mert aki jól választja meg a barátait, azoktól a nem képviselői tevékenységétől függetlenül kaphat bármilyen ingyenes juttatást. Hiszen mit kérhetnénk számon amiatt, ha Szíjj László a minisztert baráti szívesség gyanánt, vendégül látja a jachtján. Amelynek bérleti díja egyes források szerint, napi tízmillió forint. Az egész történetnek pedig nyilván semmi köze az oligarcha gyors gazdagodáshoz.

A főnyomozó nem volt mázlista

Az írás felidéz egy olyan esetet, amelynek főszereplője messze nem volt olyan mázlista, mint Szijjártó. Molnár Csaba főnyomozót jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla 2007-ben. Az ügyészség azzal vádolta az egykori rendőrtisztet – aki a végső ítélet után önként távozott a testülettől –, hogy 2003-ban az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának vezetőjeként, pár ezer forintos ajándékokért, egy fa tolltartóért, süteményért és egy bizsuért cserében, jogtalan előnyhöz juttatott pénzváltókat.

Egyértelmű jogszabály kell!

Hol jön egy doboz sütemény, egy tolltartó Szijjártó sok tízmilliós luxusnyaralásához? A jogalkotó dolga lenne rendet tenni: mondják ki, hogy politikus – a közvetlen hozzátartozók kivételével – senkitől semmilyen ajándékot nem fogadhat el. Ha ezt nem teszik meg, a közéletet továbbra is a korrupció gyanúja lengi be.

Forrás: Hírklikk