Miért mondott le Vida Ildikó?

HírKlikk 2015. július 21. 12:14 2015. júl. 21. 12:14

Hétfőn jelentették be, hogy már nem az amerikai kitiltási botrányról elhíresült Vida Ildikó a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, felmondólevelét több internetes portál is szó szerint közli.

Az elnök asszony a két hónappal ezelőtt benyújtott levelében sorra veszi azokat az okokat, amelyek az adóhatóság vezetéséről való lemondásához vezettek. Elsőként az elmúlt öt év folyamatos küzdelmeit említi, ami azért meglepő, mert ezek szerint munkáját kinevezése első pillanatától konfliktusokkal terhelt folyamatnak élte meg. A felmondásához vezető okok között megjelöli a NAV szervezetét és személyi állományát érintő kormányzati döntéseket is, külön kiemelve, hogy lesöpörték az asztalról az életpálya modellel kapcsolatos elképzelését.

Arról érdekes módon szót sem ejt, hogy hogyan érintette a Horváth András, volt adóhatósági dolgozó által feltárt ezermilliárdos adócsalás sorozat, vagy az amerikai kitiltási botrány. Nem valószínű persze, hogy ezek az egyébként csekélynek nem nevezhető ügyek rengették meg Vida Ildikó személyébe vetett bizalmat, hiszen ezek a botrányok már lecsengőben vannak.

Nem lehet azonban kizárni, hogy Vida távozása nem más, mint az Orbán-Simicska háború újabb állomása. A NAV elnök asszonya mindig is Simicska Lajos bizalmasának számított, így eltávolítása borítékolható volt, hiszen távozni kényszerült már a szintén Simicska-embernek számító Németh Lászlóné fejlesztési miniszter vagy Szentpétery Kálmán, a Szerencsejáték Zrt elnök-vezérigazgatója is.