"Miért nem nyomoz Polt Péter a nyilvánvaló választási csalások ügyében?"

HírKlikk 2019. október 5. 14:00 2019. okt. 5. 14:00

Írásbeli kérdést intéz Polt Péter legfőbb ügyészhez a DK, amelyben arra kíváncsi, hogy az ügyészség miért nem nyomoz a "nyilvánvaló tömeges választási csalások ügyében"?

A párt frakcióvezető-helyettese szombati, budapesti sajtótájékoztatóján az Index csütörtöki cikkére hivatkozott, amelyben azt írták, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) szerint a "rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik", hogy Záhonyban a lakóházakba sok ember van bejelentve. A bizottság ezzel az MSZP panaszának adott helyt.

Arató Gergely azt mondta, hogy a DK már a 2018-as kampány idején bemutatta, hogyan működik a "fideszes szavazatvásárlás" az ukrán határ mentén. A politikus állította, hogy sok ezer olyan ukrán állampolgár szerzett fiktív lakcímet Szabolcs-Szatmár Bereg megyében, akik a magyar nyugdíjért és egészségügyi ellátásért "cserébe a fideszes polgármesterjelöltekre és országgyűlési képviselőkre szavaznak".

A frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott: felér egy beismeréssel, hogy a kormány évek óta nem tesz semmit a fiktív bejelentkezések gyakorlata ellen.

A sajtótájékoztatón kérdezték Barkóczi Balázst, a DK szóvivőjét arról, hogy a Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába jutott képi és hangfelvételeken Lackner Csaba kispesti ellenzéki önkormányzati képviselő közpénzek ellopásáról, önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszél. A videofelvételen az is látható, ahogy Lackner Csaba épp egy "kólának" nevezett, fehér port tartalmazó zacskót tart egy ventilátor elé, hogy kiszárítsa az anyagot, amelyet később egy tányéron kezd el kiporciózni bankkártyája segítségével.

A politikus azt felelte, Gajda Péter kispesti polgármester már pénteken elmondta, hogy a felvétel valószínűleg hamisítvány, a DK pedig hisz neki. Ebben a kampányban "annyi mocsok szakad ránk", hogy nagyon nehéz megkülönböztetni egymástól a koholmányokat és a "valódinak tűnő" felvételeket - fogalmazott.

Forrás: MTI/Hírklikk