Miért pont 9000-ért vásárol a kormány szavazatokat?

Németh Péter 2019. augusztus 26. 06:34 2019. aug. 26. 06:34

Pár nap telt el a hivatalos kampánykezdet óta, de már is egy sor szürreális jelenetnek lehettünk tanúi, kétségtelenül kiemelkedik ebből a sorból Németh Szilárd csepeli fotója. Ha ehhez hozzátesszük még a nyugdíjasoknak juttatandó 9000 forintot, akkor nagyjából minden elmondtunk erről a rezsimről.

De maradjunk most csak ennél az utóbbinál, mellyel kapcsolatban már kollegám, Föld S. Péter nyílt levelet is intézett a miniszterelnökhöz. Ő azonban a humor oldaláról közelítette a kérdést, mi itt és most egy kicsit komolyabban foglalkozunk a témával.

Olyan komolyan, hogy kérdéssel is fordulunk az olvasóhoz: vajon hatásos lehet-e egy ilyen kormányzati akció? És amikor akcióról beszélünk, illetve annak hatásairól, érdemes azon eltűnődni, hogy vajon hihető-e, hogy a kormányzat nem az önkormányzati választások befolyásolása érdekében ajándékozza meg majd’ tízezer forinttal a nyugdíjasokat, illetve elképzelhető-e, hogy az idősebb korosztály hálával gondol a pénz adományozóira, és cserében odaadja a voksát a Fidesznek.

Az első kérdésre viszonylag könnyen lehet válaszolni: a hatalom soha nem fogja bevallani, természetesen, hogy mindannyiunk pénzéből jótékonykodik, a közös kasszából ad pénzt a nyugdíjasoknak. Prémium és rendkívüli juttatás jár a hatvan felettieknek, és ezek az összegek hivatottak eltakarni az egyéb gondokat, például azt, hogy a nyugdíjak reálértéke egyre jobban eltávolodik a bérektől, mivel Orbánék csak az inflációval növelik a nyugdíjakat, kihajítva az ablakon a svájci indexálást, amely az inflációt és a munkabéreket is figyelembe veszi az emelésnél.

A kormánytól utólag érkező összegek kommunikációs trükkök: úgy lehet eladni őket, mint hatalom jótékony tetteit. Hogy ezek a trükkök hatásosak-e, lehet velük manipulálni a lakosságnak ezt a rétregét, nehéz megmondani. Erre vonatkozó közvélemény-kutatást nem láttam, nem olvastam, lehetséges, hogy nem is készült.

A 9000 forinttal kapcsolatos másik ág az, hogy vajon egy ilyen adomány elegendő-e ahhoz, hogy a kedvezményezett a Fideszre szavazzon. A fővárosi, nagyvárosi választók nagy valószínűséggel nem fognak ennek hatására másként szavazni, mint ahogy az eredeti szándékuk szerint tették volna, a bizonytalanoknak azonban adhat egy impulzust a pénz.

Ugyanígy előfordulhat, hogy akadnak olyanok, akik eredetileg nem szavaztak volna, így azonban elmennek, hogy támogassák a kormányt. Orbán és csapata nyilván ezzel számol, miközben abban biztosak lehetnek, hogy a lépés nem fog protest-szavazatokat eredményezni; ennyire nem öntudatos a magyar nép. Szóval akárhogy is gondolkodnak az emberek a 9000 Forintról, ez mindenképpen win-win akció; veszíteni nem lehet rajta, még akkor sem, ha a többség esetleg átlát a szitán.

Engem egyébként egy dolog izgat még:  vajon hogyan számolták ki, hogy éppen kilencezer forintért lehet nyugdíjas szavazatokat vásárolni?