Miért titkolja a Covid-betegek oltási adatait a kormány?

Ujhelyi István 2021. szeptember 21. 10:28 2021. szept. 21. 10:28

Egy hete küldtem sürgős közérdekű adatigénylést a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központnak, az egészségügyért felelős tárcának, illetve a Miniszterelnökségnek annak érdekében, hogy megtudjuk: az elmúlt időszakban kórházba került, illetve elhunyt covidos betegek közül hányan és hányszor voltak beoltva, illetve milyen oltóanyaggal. Válasz azonban egyelőre egyik kormányzati helyről sem érkezett. Az illetékesek hallgatnak, ami felveti annak megalapozott gyanúját, hogy valamit tudatosan titkolni igyekeznek.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek aránya, azon belül is érdemben megugrott azok száma, akik kórházi ellátásra, adott esetben már lélegeztető-gép segítségére szorulnak. Tragikus módon, újra egyre többen az életüket is elveszítik a fertőzés következtében – ennek egyik oka a szakemberek szerint továbbra is az Európai Unió átlagánál alacsonyabb átoltottságunkban keresendő. Alapvető és jogos elvárás, hogy a kormány folyamatosan hozza nyilvánosságra a koronavírusos kórházi ellátottak oltási adatait, ez ugyanis bizonyíthatja a vakcinák hatékony védelmét és ezzel nagyban erősítenék az oltási kedvet is az eddig tartózkodók körében. Mivel a kormányzati felelősök naprakész adatokkal rendelkeznek az ellátottakról, illetve a beoltott állampolgárokról, így ennek az adatsornak az elkészítése és közzététele nem jelent különösebb adminisztratív megterhelést.

Nem csupán az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként, de hatgyermekes édesapaként, felelős magyar állampolgárként is követelem, hogy a kormány ne titkolja tovább ezeket az adatokat, hanem azonnali hatállyal osszák azokat meg a nyilvánossággal. Amíg ezt nem teszik meg, jogunk van feltételezni, hogy akár egyes vakcinák megkérdőjelezhető hatékonyságának eltitkolásához asszisztálnak ezzel a magatartással.