Mikecz Dániel: a jelenlegi helyzetben jó lenne, ha Márki-Zay Péter is tartana évértékelőt

Millei Ilona 2022. január 26. 07:30 2022. jan. 26. 07:30

Évértékelők ideje van. Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója szerint évértékelő beszédében Orbán Viktornak olyan ívet kell húznia, ami sikert mutat. Az ellenzéknek viszont azt az ívet kell meghúznia, ami valójában azt mutatja meg, hogy a választásnak az az értelme, ne legyen kontinuitás, folytatólagosság a kormányzás szintjén. Az évértékelők segíthetnek meggyőzni azokat a szimpatizánsokat, akik nem biztos, hogy olyan erősen kötődnek az egyik vagy a másik oldalhoz. Mikecz Dániel szerint a jelenlegi helyzetben jó lenne, ha Márki-Zay Péter is tartana ilyent.

– Kezdődik az évértékelő-vetélkedő?

– Igen, ilyenkor már szokás az előző évet értékelni, de nem csak a múlt évről van szó. Egy politikusnak azért fontos, hogy beszéljen a múltról, hogy meghatározza a jelen cselekvését, ami a jövőbe mutat. Nyilván, ami a jelenre vonatkozik, az a választás, és ami a jövőbe mutat, az az, hogy milyen ajánlatot adnak a választóknak. Ez a Fidesz esetében a „folytatjuk”. Orbán Viktornak egy olyan ívet kell húznia a beszédében, ami sikert mutat. Nyilván beszélni fog az előző év megpróbáltatásairól, amiket a koronavírus okozott, arról, hogy mit kezdett a kormány a nyomukban járó inflációval. Az ellenzéknek azt az ívet kell meghúznia, ami valójában azt mutatja, hogy a jelenben való cselekvésnek, tehát a választásnak pont az az értelme, hogy a múlt és a jövő között ne legyen kapcsolat, ne legyen kontinuitás, folytatólagosság a kormányzás szintjén. Magyarul, hogy váltsák le a kormányt.

– Tulajdonképpen kinek szólnak ezek az évértékelők, a saját, vagy a másik tábornak?

– A kulcs általában az, hogy ki az, aki meghallgatja, elolvassa. Nyilván a közvélemény nagy része nem olvassa és hallgatja ezeket az évértékelőket, hanem a sajtó tudósításain keresztül értesül róluk. Személyesen inkább azok foglalkoznak vele, akik élénkebben érdeklődnek a politika iránt. Viszont a politikával élénkebben foglalkozó emberek többségének már van egyfajta elköteleződésük. Ezek az értékelések inkább a saját tábornak szólnak. Mégis van jelentőségük, mert léteznek olyan szimpatizánsok, akik nem biztos, hogy olyan erősen kötődnek egyik vagy a másik oldalhoz. Az ő meggyőzésük arról, hogy van értelme elmenni szavazni, van tétje a választásnak, azért fontos lehet. Ilyen szempontból a saját tábornak szóló üzenetnek is lehet választási következménye.

– Mi a szokás a magyar politikában, minden párt tart évértékelőt?

– A nagyobb pártok szoktak, illetve azok, amelyek úgy határozzák meg magukat, hogy ők kihívók, van miniszterelnök-jelöltjük. Gyurcsány Ferencnek már szokása, hogy évértékelőt tart. Az előbb említett szempontból és a jelenlegi a helyzetből viszont adódik, hogy jó lenne, ha Márki-Zay Péter szintén tartana évértékelőt. Ez az ellenzék szempontjából azért is lényeges, mert reflektálhatna az orbáni évértékelésre. Ezen túlmenően, fel lehet mutatni egy alternatívát, azt, hogy egyáltalán létezik alternatíva.

– De Gyurcsány előbb, február 11-én tartja, Orbán pedig 12-én…

– Nem néztem a dátumokat, de a korábbi években Gyurcsány általában később tartotta az évértékelőjét. Az, hogy egyelőre Márki-Zay Péter nem jelentett be ilyent, jelentheti azt is, megvárja, hogy tudjon reagálni a többiekre. Én azt várom, hogy azért ő is tart évértékelőt. Már csak azért is, mert, ha nem lesz Márki-Zay-Orbán vita, akkor az évértékelőre adott reakció pótolhatja azt, hogyha nem is egyidőben, de legalább időben eltolva legyen valamifajta reagálás arra, amit Orbán Viktor mond. Nyilván, ha ez időben el van csúszva, akkor fordított reagálásra nincs is lehetőség. Orbán Viktornak valószínűleg nem is célja, hogy reagáljon Márki-Zay Péterre. Az ellenzéknek viszont fontos lenne, hogy közös miniszterelnök-jelöltjük megmutassa, hogy ő is azon a polcon van, mint Orbán Viktor.

– Alapja lehet egy évértékelő a kampánynak?

- Egy évértékelőben meg lehet ugyan fogalmazni egy-egy ütősebb üzenetet, de abban inkább hosszabb ív meghúzására van lehetőség. Az évértékelő nem ugyanaz a műfaj, mint a kampányüzeneteké, ahol két-három üzenettel lehet hatást elérni. Az évértékelő inkább arra alkalmas, hogy a közvélemény azon részének, amelyiknek erre igénye van, egy nagyobb ívű magyarázatot adjon, hogy valami víziót fogalmazzanak meg benne. Nem feltétlenül az a műfaj, amelyiket egy plakátra ki lehet írni, de azért lényeges, hogy a kettő – a jelszavak és a hosszabb ívű víziók – összhangban legyenek egymással. Más műfaj, más is a célközönsége.