Milliárdokat szórt szét a kormány a színházak pénzéből

HírKlikk 2019. december 31. 11:08 2019. dec. 31. 11:08

Az év utolsó előtti napján több színház megkapta a kormánytól a kultúrtao pótlására benyújtott pályázata elutasítását – írja az Index. Miután a kormány milliárdokat osztott szét a pályázati kiírás alapján nem jogosult szervezetek – például önkormányzatok, tűzoltó egyesületek vagy az Egységes Magyar Izraelita Hitközség – között, az indoklás szerint forráshiány miatt nem jutott az előadó-művészeti szervezeteknek az előadó-művészeti többlettámogatásból.

A portál információi szerint, több színház is kapott az azonos szövegű elutasításból; a kultúrtao megszüntetésének egyik legnagyobb vesztese, az Átrium közzé is tette a nekik írt levelet:

Értesítés elutasított egyedi támogatási kérelemről

Tisztelt Szervezet! Tájékoztatjuk, hogy az 2019. évi Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása program keretében benyújtott, EMT-TE-19-0581 azonosítószámon nyilvántartásba vett egyedi támogatási kérelme a Támogató fejezeti kezelésű előirányzatok gazdálkodási, kötelezettségvállalási és utalványozási, felosztási szabályzatában meghatározott döntéshozó által meghozott döntése alapján elutasításra került.

Az elutasítás indoka: forráshiány.

A döntéssel kapcsolatban kifogás, méltányossági kérelem nem nyújtható be.  

A levelek ironikus módon ugyanaznap érkeztek meg, amikor az előadó-művészeti szervezeteknek szánt támogatásból félmilliárd forintot kapott a fideszes vezetésű 17. kerület önkormányzata, valamint a nemrég kormánypárti irányba állított Petőfi Irodalmi Múzeumnak is jutott 415 millió forint, noha a pályázati kiírás szerint egyikük sem pályázhatott volna

Forrás: Index/Hírklikk