Mintegy 200 cikkből állt, s Orbán is csatlakozott a Krekó elleni gyűlöletkampányhoz

HírKlikk 2021. január 25. 16:00 2021. jan. 25. 16:00

„Hogyan csinált egy Poilitico-interjú első számú közellenséget ebből az emberből?” – ezzel a címmel közölt rendkívül terjedelmes írást a mintegy 380 millió embert elérő amerikai VICE portál a Krekó Péter ellen a kormánysajtóban indult gyűlöletkampányról és a politológust érő számtalan életveszélyes fenyegetésről. Krekó, aki a magyar médiában hosszú évek óta beszél arról, hogy miként csúszik a magyar kormány a tekintélyelvűség felé, beleértve a közellenségek hosszú sora elleni gyűlöletkampányokat, soha nem gondolta volna, hogy maga is egy ilyen kampány célpontjává válhat. A Krekó elleni kampány mintegy 200 cikkben nyilvánult meg, és nem ritkán kormányzati tényezők csatlakoztak hozzá – köztük maga Orbán Viktor is.

Krekó – a VICE-nak nyilatkozva – teljesen felfoghatatlannak nevezte, hogy félreértelmezik az ember véleményét, gonosz embernek kiáltják ki, olyannak, aki meg akarja ölni a magyarokat. A portál által megkérdezett más személyiségekkel összhangban, azt is hangsúlyozta: ami vele történik, az a kormány által összehozott média-gépezet működésének világos demonstrációja. 

Minden azzal kezdődött, hogy Krekó röviden nyilatkozott a Politico-nak arról, hogy Orbánnak a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos politikája alááshatja az oltásba vetett közbizalmat. Szólt arról is, hogy a magyar kormányfő a bizalom építése helyett szokásos célpontját, az EU-t támadta, és azt ígérte, hogy első uniós tagállamként behozza az orosz és a kínai vakcinát. Krekó végezetül úgy vélte, hogy ez politikai konzekvenciákkal járhat Orbán számára. 

A VICE igen alaposan részletezte a Krekó elleni kampányt, amely mintegy 200 cikkben nyilvánult meg, és amelyhez nem ritkán kormányzati tényezők csatlakoztak – még maga Orbán Viktor is. Idézte a cikk a politológust, aki azt mondta: úgy tűnik, hogy a kormánysajtónak mintegy három napra volt szüksége egy összeesküvés-elmélet összeeszkábálásához. Krekó intézete, a Political Capital  közleményében „brutális dezinformációs kampányról” beszélt, ami teljesen félreértelmezi a politológus véleményét.

Szólt a portál arról is, hogy európai és amerikai értelmiségiek hosszú sora írta alá azt a nyílt levelet, amely elítélte a Krekó elleni kampányt. Maga Krekó Péter kifejtette, „Az etikus, hazafias rezsim homlokzata mögött ott a rutin, ahogyan hazudik a választóinak, és ez megmutatja, hogy mennyire lenézi saját választóit és az olvasókat, mennyire azt gondolja, hogy azok nem érdemlik meg az igazságot”. 

A VICE igyekezett a kormány nemzetközi szóvivői irodájánál is tájékozódni a kampányról, de ott elutasítottak minden felelősséget. „Ha Krekó úr szavait félreértelmezték, akkor azt kell feltételezni, hogy ezért őt és a riportert terheli a felelősség” – közölték. Természetesnek minősítették, hogy a kormány elítél minden erőszakra buzdítást, „de az ilyen jellegű bírálatok, vagy fenyegetések kérésében azokhoz kell fordulni, aki ezeket mondta, és nem a kormányhoz”. Az írásban közölt válasz azt is tartalmazta, hogy „Krekó Péter arról ismert, hogy a korábbi szocialista miniszterelnök jól fizetett tanácsadója, aktivista és agent provocateur volt”. A hivatal a válaszhoz kapcsolódó további kérdésekre nem válaszolt. 

 
Forrás: Hírklikk